SILAKKAKURINPALAUTUS
Suo, sisu ja savivelli. Sauna, silli ja silakka.
Pohjoiset juuremme aivan huokuvat kalaa ja kosteutta.
Ulkomaaneläville vakuuttelen silmät kirkkaina kuinka ”Erikoisuutemme ovat
loputtomat luonnon antimet. Kyllä, niitä on paljon, kaikenkirjavat kalat,
marjat ja sienet." Ja kaikkein viimeiseksi tainnutan utelijan mainitsemalla
karhun ja poron. Kanssani keskustelevan silmät vettyvät, ei tosin, niinkuin toivoisin,
raaka-aineidemme laajuuden vuoksi: ”Mutta se pikku poro, joulupukin
apulainen. Te syötte sitä.” Niinpä joudun vetämään hieman takaisin, ja toki
yhteinen nimittäjä lopulta löytyy. Se on silakka. Kaikki toistaiseksi useimmat tapaamani ulkomaalaiset ovat syöneet silakkaa jossakin vaiheessa elämäänsä, olomuodossa
tai toisessa.
Se, mitä en mainitse,
on, että silakkaa meillä syödään enään ani harvoin, ainakin mikäli vertaamme
silakan entisaikain rooliin ruokavaliomme perusjalkana. Nykyään kalalajimme
todellisuus ui lautasellemme Alaskan seitinä, ja se kulminoituu Kiinassa
puhdistettuun Norjan tuontiloheen. Ummistan todellisuudelta silmäni
sujauttaessani paketin (niin suuren kuin löydän) kalapuikkoja ostoskärryyn, sillä yhteiset kala-ateriahetkemme ovat väittelyillä kyllästetyt. Lapset
keksivät toinen toistaan lennokkaampia selityksiä sille, miksi kala hupenee heidän
lautasiltaan niin verkkaan sillä kertaa.
Kunnes sitten eräänä päivänä tuli mittani täyteen. Olin
ostanut jotakin mainiota, oikeaa, kotimaista, kalastettua kalaa viikonlopun
kohokohdaksi. Tyttäreni ilmoitti minulle, ettei muuten sitten enää syö muita kalaruokia
kuin kalapuikkoja. Siitä paikasta päätin, että nyt alkoi
kalapuikonvieroitushoito. Päätin, että tästälähin
uikoot silakka ruokalistallemme korvaamaan tehdastönköt pötkylät, joiden suurin
kalaprosentti on takuulla niiden nimessä.
Isoisoäitini Ellenin ohjeen mukaan silakkafileet kuuluiupaneerata ruisjauhoilla. Olen noudattanut hänen oppiaan, sillä on aivan, kuin
saisin hänet hetkeksi takaisin valmistaessani niitä herkkuja, joita hän meille
vielä eläessään laittoi. Huomasin kuitenkin pian, että voittaakseni tämän silakka - vastaan - kalapuikot -sodan, minun täytyy
tulla hieman vastaan. Tyttäreni innostui tavattomasti silakasta raaka-aineena.
Hyvä alku, mutta ei vielä takaa lopputulosta. Niinpä opettelin uuden tavan
voittaa lasteni äänet silakan hyväksi.
Aloitetaan lisukkeesta, eli perunasoseesta.
Tarvitaan:
600-800 g jauhoisia perunoitan. 2 dl maitoa
suolaa
voita maun (ja omantunnon) mukaan
Perunasoseesta saat ensiluokkaista seuraavilla kikoilla:
Muista valita jauhoinen lajike. Kuori ja lohko perunat. Laita ne kiehumaan
suolalla maustettuun veteen niin, että ne juuri ja juuri peittyvät vedellä. Anna kiehua
hiljalleen poreillen, kunnes lohkot alkavat silmämääräisesti hajota veteen.
Töki isoimmat palaset haarukalla pienemmiksi ja kaada perunat siivilään.
Lorauta kattilan pohjalle noin desi kiehuvaa maitoa. Survo perunat samoin tein
perunasurvimen (tms.) avulla siivilän läpi takaisin kattilaan, maidon sekaan. Sekoita ja lisää
tarvittaessa maitoa. Lisää myös omantunnon mukaan voita. Peitä kannella ja pidä
lämpimänä kunnes silakkapihvit on paistettu.
Silakkafileet uudella tapaa (mutta ei silti liian erilaisesti):
Neljälle hengelle tarvitaan:
600 g silakkafileitä, niin tuoreita kuin suinkin1,5 dl ruisjauhoa
1,5 dl korppujauhoa
1 tl sitruunapippuria
Paistamiseen öljyä
Ensin nypätään silakkafileen evästä tiukka ote. Sitten kiskaistaan evä irti "vastakarvaan", ja nakataan evä lautasen reunalle poisheitettäväksi (tai kissalle). Kaada jauhot syvälle lautaselle, mausta sitruunapippurilla. Fileet paneroidaan jauhoseoksessa. Ruisjauhoja pehmentämään lisään puolet korppujauhoja. Salainen aseeni on ripaus sitruunapippuria.
Paista pannulla öljyssä kullankeltaisen rapeiksi. Kumoa puhtaalle laakealle
lautaselle odottamaan. Mausta suolalla kukin erä paistamisen jälkeen.
Tarjoa heti kun kaikki pihvit on paistettu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti