maanantai 5. maaliskuuta 2012


PAREMMAN PÄIVÄN PIKARUOKAA

"Puolivalmiste on kuin hätävalhe. Sen avulla voi pelastaa päivän, mutta koko elämää sen varaan ei pidä rakentaa."

Tässä versiossa on mozzarellajuuston lisäksi keitettyä kananmunaa sekä hienonnettua salottisipulia...Nam.

 



Pikaruoasta puhuttaessa ollaan yllättäen syvällisten kysymysten äärellä. En usko hetkeäkään, että mikään asia vaatisi yhteiskunnassamme pohjimmiltaan pikaa sen enempää, kuin vaikkapa tuhat vuotta sitten. Ne asiat ovat siis ensiapu ja synnytykset.
Pika-aika on pikemminkin elämäntapa- ja trendikysymys. Yhtälailla voisimme puhua ahneusruoasta; haluamme niin montaa asiaa yhtä aikaa, että sellainen perustavaa laatua oleva välttämättömyys kuin pysähtyminen aterioimaan on väistynyt tärkeämpien asioiden tieltä. Tarvitsemme niin paljon ja niin monia asioita, että ihmisyyden perustarpeet eivät tahdo mahtua kuvioihimme mukaan. Ruokateollisuuden mantra kuuluu "halpaa, helposti ". Niinpä puhuttaessa jokapäiväisestä leivästä tarkoitetaan yhä useammin käsitteitä kuten "kolmioleipä" tai "Hese-ateria".

Tällaisia pohdin valmistaessani nälkäiselle perheelleni lounasateriaa, niin pikaisesti kuin suinkin. Kun ruoan valmistaja ehtii vihdoin istahtamaan pöydän ääreen, on ensimmäinen hyväkäs jo nousemassa pöydästä. ”Kiitti, oli hyvää”. Hyvin palkitsevaa. Turha pyristellä vastaan, puolivalmisteet helpottavat kiireistä arkeamme, kenties luvattomankin paljon.


Tänään oli ”O sole Mio”- päivä. Pitkien pimeiden kuukausien jälkeen aurinko antaa armonsa paistaa kirkkaasti kuin C-duuri. Eittämättä sen vuoksi myös minun teki mieleni olla tavalla tai toisella edes hivenen parempi ihminen. Kun en keksinyt muutakaan, purkautuivat ylevät pyrkimykseni säälittävästi pussilliseen pakastekasviksia. Lopputulos oli kuitenkin paitsi sopivan ruokaisa, myös sekä virkistävä, että maukas. Koin kuin koinkin olevani parempi ihminen maltettuani valmistaa monipuolisen, kasvispainotteisen lounasaterian joka tuli yhtä nopeasti kuin olisi ollut eilisten perunoiden paistaminen pyttipannuksi. 


Oheiseen salaattiin käytin perusohjeen fetajuuston lisäksi tonnikalaa, tomaattia ja kapriksia
Salaattini eteläinen veli löytyy vaikkapa Nizzan-salaatista, johon tulee tosin keitettyjä papuja, (joskus porkkanoita) ja perunoita. Tähän aikaan vuodesta Nizzan-veljillämme on tosin käyttää salaattinsa raaka-aineeksi "primeur-kasviksia", uuden sadon maistiaisia, kun me vielä painiskelemme jonkun aikaa tuontivihannesten, kärvistelevien kotimaisten ja pakasteallaskasvisten kultaisessa kolmiossa.

LÄMMIN SALAATTI PAKASTEKASVIKSISTA KAHDELLE


Laita vesi kiehumaan. Kun se poreilee, nakkaa veden sekaan pussillinen pakastekasvissekoitusta (joka sisältää esim. papuja, kurpitsaa ja porkkanoita)

Valmista sillä aikaa kastike, johon tulee
1-2 rkl sitruunanmehua (tai balsamicoa)

suolaa, pippuria myllystä
2-3 rkloliiviöljyä (tai muuta maukasta öljyä)
(1 valkosipulin puristettu kynsi)

Lisäksi tarvitset
n. 30 g fetajuustoa kuutioina tai minimozzarellapalleroita halkaistuina

Sekä valinnaisesti jotakin seuraavista:

tonnikalaa,  sardiineja, oliiveja, kinkkusuikaleita, paistettuja makkarakuutioita, kapriksia, sipulirenkaita, keitetty, halkaistu kananmuna

Kun kasvikset ovat kypsiä mutta rapsakoita, kaada vesi pois ja palauta kasvikset kattilaan. Heitä mukaan juustokuutiot tai pallerot ja salaattikastike, ja pyöräytä puulastan- tai kauhan avulla kaikki sekaisin, kunnes valitsemasi juusto alkaa sulaa. Jaa salaatti lautasille. Ripottele päälle valitsemasi ainekset, ja nauti maukkaan vaalean leivän, kuten focaccian, patongin tai muun vastaavan kera.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti