keskiviikko 2. toukokuuta 2012

KUUDEN MAUSTEEN KUHA

Tätä parempaa kuhaa tuskin tunnetaan. Tarina saa alkunsa opiskeluvuosieni Pariisista. Lähellä Panthéonia on pieni, mutta aina täpösentäynnä oleva gourmet-ravintola, jonka nimen olen autuaasti un ohtanut. Ylellisin makumuisto useasta vierailusta tuon pienen, mutta pipppurisen ravintolan sydämessä, oli kuha mausteisessa voissa. Ohjetta en tietenkään saanut.
Lähdin jäljittämään vuosikausien takaa makuvivahteita, jotka olivat minut vuosikymmeniä sitten hurmanneet. Ja lähelle pääsinkin. Tai, oikeammin sanottuna, maku on vieläkin parempi kuin se, minkä tuolloin muistan kokeneeni.





Oleellista tämän ohjeen onnistumisessa on kolme seikkaa: a) tuore kala b) riittävä voimäärä ja c) äärimmäinen varovaisuus maustettaessa. Voimakkaat mausteet liiallisesti käytettynä tekevät enemmän hallaa kui niiden pois jättäminen kokonaisuudessaan.

Tarvitaan:

Niin monta kuhafilettä, kuin mitä on ruokailijoita, sekä yksi pieni lohko appelsiinia per filee.

1 sipuli neljää filettä kohden

lisäksi ripaus seuraavia mausteita:
jauhettua muskottipähkinää
jauhettua kanelia
jauhettua kuminaa
valkopippuria
suolaa

Ripsauta mausteet kalan pinnalle muistaen, että vähemmän on tälläkertaa enemmän. Kuumenna n. 25 g voita per kalafilee, kunnes voi poreilee panussa. Lisää hienonnettu sipuli. Aseta kalafileet pannuun. Paista molemmilta puolilta kunnes fileet ovat läpikotaisin kypsiä. Purista appelsiinimehu päälle ja aseta tarjolle. Voista ja kalasta koostuvat liemi kaadetaan tarkoin kalan päälle ennen tarjoilua, se on uskomattoman suussasulavaa.

Tarjoile esimerkiksi haudutettujen kasvisten ja riisin kera.

p.s. se kuudes mauste oli appelsiinimehu



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti