Tämä suomesta löytämäni Crottin on kalpea aavistus juuston moninaisista muodoista. Pitkulainen, saman alueen vuohenjuusto on nimeltään "Bouchon", korkki. |
Palaan vuohenjuustoaineeseen "Crottin de Chavignol", josta viimekirjoituksessa mainitsin. Chaignol on pieni idyllinen kylä aivan Sancerren maailmakuulun viinialueen kupeessa. Itseasiassa Chavignolissa valmistetut viinit kuuluvat myös Sancerren viinialueeseen. Chavignolin juustot kuuluvat erottamattomasti Sancerren valkoviinin yhteyteen. Sancerren alueella valkoviinin kumppanina tarjoillaan juuri näitä vuohenjuustokakkaroita (crottin= kakkara). Juuston muoto on lieriömäinen, ja niitä löytyy tuorejuustosta pieneen ja kiviseen könttiin, jota ei saa edes nieltyä ilman viiniä.
Chavignolin keskuskatua |
Matkatessani alueelle ensikertaa vuosikymmeniä sitten, muistan mainiosti ensikerran, jolloin juustoa maistoin. Olimme ostaneet tuota paikallista erikoisuutta ilman hajuakaan siitä, mitä tuleman pitää. Valmistin juustosta paistosta johon tuli ainakin haudutettua tomaatteja ja yrttejä sekä juustoa patongin kera. Ensi suupalan jälkeen tuumin: "ah, mikä ihanuus". Samaan aikaan kuulun vierestäni kommentin: "Tämä ei kyllä ole minun juttuni". Oivalsin tuolloin kuinka maailma jaetaan kahtia mieltymysten mukaan: Ruokailussa filosofian alku. Olen ollut vuohenjuuston lumoissa tuon ensipalan jälkeen.Tämänkertainenkin iltapala tai kevyt lounas koostuu tomaatista, leivästä ja vuohenjuustosta. Palanpainikkeeksi käy Sancerren valkoviinin lisäksi vaikkapa aromirikas, vihreä tee.
Kokoa paahtoleivälle tomaatista ja vuohenjuustosta päällinen. Grillaa uunissa tai sulata vuohenjuusto pannulla. Koristele yrttiryöpyllä. Tarjoa milloin tahansa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti