torstai 15. maaliskuuta 2012


HELPPO NIMIPÄIVÄKAKKU


ja sisäisen kakunkoristelijan esiinkutsu

”Suurin juhla sisältyy juhlan valmisteluun”





Pieni lapsi, jos kuka on juhlimisen mestari. Pienikin syy on suuri aihe villiin juhlaan, toisaalta pienikin juhla tuntuu lapsen kengissä suurelta (olettaen, että juhlia ei järjestetä IHAN joka päivä).  Mitä juhlan valmisteluun tulee, osaa lapsi nauttia siitä todennäköisesti yhtä paljon kuin juhlasta itsestään. Tämän vuoksi ostettu kakku (vaikka aikuisnäkökulmasta siinä on eittämättä omat hyvät puolensa) on vain puoliksi yhtä hauska kuin omatekoinen. Kustannusnäkökulmasta ostokakku jää kotikutoisen rinnalla kakkoseksi niin ikään.

 Toisaalta lapsista puhuminen on minulle kenties vain tekosyy. Kun tarpeeksi kaivaa, löytyy meidän itse kunkin sisältä pieni lapsi, joka vain odottaa päästä kaapimaan kakkutaikinakulhoa ja vuolemaan jäätelöä kakkukerrosten väliin, puhumattakaan koristeiden pudottelusta kakun pinnalle.

Oli juhlija lapsi tai aikuinen, lapseton tai lapsellinen, asettaa sanahirviö ”ajan hallinta” meistä monelle omat rajoituksensa, ellei peräti sanele arkipäivän ehtoja kokonaan. Tämänpäiväinen ohje ottaa kaikki edellä mainitut olosuhteet huomioon. Kakkua voi valmistaa melko vähällä vaivalla mihin tahansa tilaisuuteen tunnelman nostattajaksi. Kaikki esivalmistelut, mukaan lukien pohjien paiston voi suorittaa vaikka edellisenä päivänä, mutta kokoaminen on jäätelön vuoksi syytä suorittaa juuri ennen tarjoilua.

HELPPO NIMIPÄIVÄKAKKU

 

TARVITSET:



4 munaa

riko ne lasiin, niin saat lasista mitan seuraaville aineille:
munien tilavuuden verran sokeria
saman verran jauhoja, joista puolet vehnä- ja puolet peruna- tai maissijauhoja
1 tl leivinjauhetta

Esilämmitä uuni 180 asteeseen. Vatkaa muna ja sokeri paksuksi vaahdoksi niin, että kykenet piirtämään vatkaimen päällä kahdeksikon taikinan pintaan ennen kuin kuvio painuu taikinan joukkoon. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe. Siivilöi joukkoon keskenään sekoitetut jauhot ja kääntele ne varovasti taikinan joukkoon, mutta älä enää vatkaa. Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle tasaisesti ikään kuin valmistaisit kääretorttua. Paista uunin keskitasossa kunnes pinta on kauniin rusehtava, uunista riippuen noin 7-15 minuuttia. Pohjan paistumista kannattaa seurata lähistöllä, sillä paistumisen loppuvaiheessa se saattaa kärähtää nopeasti.

Kumoa paistunut pohja sokeroidulle alustalle, kuten toiselle leivinpaperille tai pellille. Mikäli kumottua pohjaa on vaikea irrottaa leivinpaperistaan, levitä siveltimellä vettä kumotun pohjan leivinpaperin pinnalle ja odota hetki. Vedä varovasti sitten paperi irti, ensin reunoista ja vähitellen keskeltä.

Leikkaa pohja kahteen, kolmeen tai neljään osaan. Minä esim. leikkasin veitsellä kaksi sydämen muotoista pohjaa, ja lopuksi sain vielä kulmista kaksi sydämen puolikasta, jotka liitin kakkuun yhdeksi välikerrokseksi. (Pieniä palasia jäi yli, mutta ne hävisivät ennen aikojaan parempiin suihin. )

Täytteeksi tulee

– ½ l jäätelöä, vaniljaa, mansikkaa tai muuta, mistä nimipäiväsankari varmasti pitää
– hilloa (esim. mansikka, vadelma tai aprikoosi)
– marjoja (melkein sulaneet pakastinmarjatkin käyvät), joitakin seuraavista: mansikoita, vadelmia tai mustikoita, tai kuutioiksi pilkottuja hedelmiä, esim. banaania, persikoita, mangoa ja kiiviä TAI tölkillinen cocktailhedelmäsalaattia

Sivele kukin pohja ensin hillolla. Veistele jäätelöstä juustohöylällä lastuja ensimmäiselle pohjalle. Nostele päälle marjoja tai hedelmiä, ja nosta toinen pohja ensimmäisen päälle. Toista operaatio niin monta kertaa, kuin mitä kakkuun tulee kerroksia. Päällimmäiseksi tullee jäätelöä ja marjoja. Koristele halutessasi vielä nonparelleilla tai karamelleilla.  Mikäli et pääse tarjoilemaan kakkua välittömästi, voit nostaa sen vartiksi jääkaappiin, tai puoleksi tunniksi pakasteeseen odottamaan. Jäätelö voi olla melkein sulaa kun tarjoilet kakun, mutta älä anna sen sulaa niin paljoa, että se imeytyy kakkupohjiin kokonaan.







 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti