HELPPO NIMIPÄIVÄKAKKU
ja sisäisen kakunkoristelijan esiinkutsu
”Suurin juhla sisältyy juhlan valmisteluun”
Pieni lapsi, jos kuka on juhlimisen mestari. Pienikin syy on
suuri aihe villiin juhlaan, toisaalta pienikin juhla tuntuu lapsen kengissä
suurelta (olettaen, että juhlia ei järjestetä IHAN joka päivä). Mitä juhlan valmisteluun tulee, osaa lapsi
nauttia siitä todennäköisesti yhtä paljon kuin juhlasta itsestään. Tämän vuoksi
ostettu kakku (vaikka aikuisnäkökulmasta siinä on eittämättä omat hyvät
puolensa) on vain puoliksi yhtä hauska kuin omatekoinen. Kustannusnäkökulmasta
ostokakku jää kotikutoisen rinnalla kakkoseksi niin ikään.
Oli juhlija lapsi tai aikuinen, lapseton tai lapsellinen,
asettaa sanahirviö ”ajan hallinta” meistä monelle omat rajoituksensa, ellei
peräti sanele arkipäivän ehtoja kokonaan. Tämänpäiväinen ohje ottaa
kaikki edellä mainitut olosuhteet huomioon. Kakkua voi valmistaa melko vähällä
vaivalla mihin tahansa tilaisuuteen tunnelman nostattajaksi. Kaikki
esivalmistelut, mukaan lukien pohjien paiston voi suorittaa vaikka edellisenä
päivänä, mutta kokoaminen on jäätelön vuoksi syytä suorittaa juuri ennen
tarjoilua.
HELPPO NIMIPÄIVÄKAKKU
TARVITSET:
4 munaa
riko ne lasiin, niin saat lasista mitan seuraaville aineille:
riko ne lasiin, niin saat lasista mitan seuraaville aineille:
munien tilavuuden verran sokeria
saman verran jauhoja, joista puolet vehnä- ja puolet peruna-
tai maissijauhoja
1 tl leivinjauhettaEsilämmitä uuni 180 asteeseen. Vatkaa muna ja sokeri paksuksi vaahdoksi niin, että kykenet piirtämään vatkaimen päällä kahdeksikon taikinan pintaan ennen kuin kuvio painuu taikinan joukkoon. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe. Siivilöi joukkoon keskenään sekoitetut jauhot ja kääntele ne varovasti taikinan joukkoon, mutta älä enää vatkaa. Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle tasaisesti ikään kuin valmistaisit kääretorttua. Paista uunin keskitasossa kunnes pinta on kauniin rusehtava, uunista riippuen noin 7-15 minuuttia. Pohjan paistumista kannattaa seurata lähistöllä, sillä paistumisen loppuvaiheessa se saattaa kärähtää nopeasti.
Kumoa paistunut pohja sokeroidulle alustalle, kuten toiselle
leivinpaperille tai pellille. Mikäli kumottua pohjaa on vaikea irrottaa
leivinpaperistaan, levitä siveltimellä vettä kumotun pohjan leivinpaperin pinnalle ja odota hetki. Vedä
varovasti sitten paperi irti, ensin reunoista ja vähitellen keskeltä.
Leikkaa pohja kahteen, kolmeen tai neljään osaan. Minä esim.
leikkasin veitsellä kaksi sydämen muotoista pohjaa, ja lopuksi sain vielä
kulmista kaksi sydämen puolikasta, jotka liitin kakkuun yhdeksi
välikerrokseksi. (Pieniä palasia jäi yli, mutta ne hävisivät ennen aikojaan
parempiin suihin. )
Täytteeksi tulee
– ½ l jäätelöä, vaniljaa, mansikkaa tai muuta, mistä
nimipäiväsankari varmasti pitää
– hilloa (esim. mansikka, vadelma tai aprikoosi)
– marjoja (melkein sulaneet pakastinmarjatkin käyvät),
joitakin seuraavista: mansikoita, vadelmia tai mustikoita, tai kuutioiksi
pilkottuja hedelmiä, esim. banaania, persikoita, mangoa ja kiiviä TAI
tölkillinen cocktailhedelmäsalaattia
Sivele kukin pohja ensin hillolla. Veistele
jäätelöstä juustohöylällä lastuja ensimmäiselle pohjalle. Nostele päälle
marjoja tai hedelmiä, ja nosta toinen pohja ensimmäisen päälle. Toista
operaatio niin monta kertaa, kuin mitä kakkuun tulee kerroksia. Päällimmäiseksi
tullee jäätelöä ja marjoja. Koristele halutessasi vielä nonparelleilla tai
karamelleilla. Mikäli et pääse
tarjoilemaan kakkua välittömästi, voit nostaa sen vartiksi jääkaappiin, tai
puoleksi tunniksi pakasteeseen odottamaan. Jäätelö voi olla melkein sulaa kun
tarjoilet kakun, mutta älä anna sen sulaa niin paljoa, että se imeytyy
kakkupohjiin kokonaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti