BRUNSSI PARIISILAISITTAIN
– Eli tuokio parvekkeella
Maaliskuun puolivälisenä aamuna aurinko värittää taivaan
kirkkaan siniseksi ja mustarastaan riemulaulu kajahtaa hiljaisen kadun ylle ei
niin kaukana riemukaaren hulinasta.
Paluun haikeus ei ole ehtinyt vielä puseroon, mutta väsymys
sen sijaan alkaa pikkuhiljaa kalvaa. Täytyy myöntää, että vaikka tiesin
etukäteen Pariisin olevan tainnuttava kokemus tottumattomalle, ei tieto siitä
vähentänyt kaupungin tainnuttavaa vaikutusta laisinkaan. Lähtö viimeisen päivän
kierrokselle viivästyy tunti toisensa jälkeen, ja lopulta puolipäivä on jo
käsillä. Ystäväni Alinette, josta olen aikaisemmissa Pariisi-kuvauksissani kertonut, on hakenut herra ties mistä keittiön pöydälle tulikuuman
paketin, joka paljastuu leiväksi, kukaties herkullisimmaksi, mitä olen kuunaan
nähnyt: pistaasi- ja hasselpähkinöillä sekä rusinoilla höystettyä, juureen
valmistettua, paksukuorista maalaisleipää.
Moiselle leivänkomistukselle suo kernaasti kunnian toimia
aterian keskipisteenä, ja luovummekin samoin tein ajatuksesta lounastaa ulkona. Sen
sijaan rakennamme kaapista löytyvistä aineksista maistuvan brunssin, jonka
mahdumme juuri ja juuri nauttimaan ”minuscule”= pikkuriikkiselle parvekkeelle
joka keittiöstä avautuu.
Vallan komea brunssimme koostuu seuraavista aineksista:
kermaista pinaattia mozzarellan ja vihreiden oliivien kera
pähkinöillä ja rusinoilla maustettua maalaisleipää
vuohenjuustoa
camembertia
oliiveja
kahvia ja teetä
mansikoita sekä suklaalevitettä (leivän päälle)
Kermaista pinaattia kahdelle
tarvitset:
400 g tuoretta tai pakastepinaattia100 g ranskankermaa
suolaa ja pippuria maun mukaan
(1 pieni puristettu valkosipulinkynsi ei ole pahitteeksi jos kaipaat terästystä)
n. 10 oliivia, kivet poistettuna ja hienoksi pilkottuna
1 mozzarellapallo
1 sitruuna lohkoiksi leikattuna
Sulata pakastepinaatti kattilassa hiljaisella tulella tai
ryöppää tuorepinaatti nopeasti runsaassa kiehuvassa vedessä ja valuta hyvin. Leikkaa tuore, keitetty
pinaatti hakkelukseksi ennen kattilaan palauttamista. Lisää suola (sekä
murskattu valkosipulinkynsi), pippuri, oliivit, kuutioiksi palasteltu
mozzarella ja kerma. Anna seoksen kiehahtaa.
Tarjoile kulhoista tai keittolautasista kuumana. Aseta sitruunalohkot
tarjolle niin, että kukin voi pirskottaa haluamansa määrän mehua oman
annoksensa joukkoon.
Tarjoa lisänä oikein maukasta ja tuoretta leipää, voita sekä erilaisia juustoja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti