keskiviikko 14. maaliskuuta 2012


BRUNSSI PARIISILAISITTAIN


– Eli tuokio parvekkeella


Maaliskuun puolivälisenä aamuna aurinko värittää taivaan kirkkaan siniseksi ja mustarastaan riemulaulu kajahtaa hiljaisen kadun ylle ei niin kaukana riemukaaren hulinasta.

Paluun haikeus ei ole ehtinyt vielä puseroon, mutta väsymys sen sijaan alkaa pikkuhiljaa kalvaa. Täytyy myöntää, että vaikka tiesin etukäteen Pariisin olevan tainnuttava kokemus tottumattomalle, ei tieto siitä vähentänyt kaupungin tainnuttavaa vaikutusta laisinkaan. Lähtö viimeisen päivän kierrokselle viivästyy tunti toisensa jälkeen, ja lopulta puolipäivä on jo käsillä. Ystäväni Alinette, josta olen aikaisemmissa Pariisi-kuvauksissani kertonut, on hakenut herra ties mistä keittiön pöydälle tulikuuman paketin, joka paljastuu leiväksi, kukaties herkullisimmaksi, mitä olen kuunaan nähnyt: pistaasi- ja hasselpähkinöillä sekä rusinoilla höystettyä, juureen valmistettua, paksukuorista maalaisleipää.



Moiselle leivänkomistukselle suo kernaasti kunnian toimia aterian keskipisteenä, ja luovummekin samoin tein ajatuksesta lounastaa ulkona. Sen sijaan rakennamme kaapista löytyvistä aineksista maistuvan brunssin, jonka mahdumme juuri ja juuri nauttimaan ”minuscule”= pikkuriikkiselle parvekkeelle joka keittiöstä avautuu.

Vallan komea brunssimme koostuu seuraavista aineksista:

kermaista pinaattia mozzarellan ja vihreiden oliivien kera

pähkinöillä ja rusinoilla maustettua maalaisleipää

vuohenjuustoa

camembertia

oliiveja

kahvia ja teetä

mansikoita sekä suklaalevitettä (leivän päälle)

Kermaista pinaattia kahdelle
tarvitset:
400 g tuoretta tai pakastepinaattia
100 g ranskankermaa
suolaa ja pippuria maun mukaan
(1 pieni puristettu valkosipulinkynsi ei ole pahitteeksi jos kaipaat terästystä)
n. 10 oliivia, kivet poistettuna ja hienoksi pilkottuna
1 mozzarellapallo
1 sitruuna lohkoiksi leikattuna

Sulata pakastepinaatti kattilassa hiljaisella tulella tai ryöppää tuorepinaatti nopeasti runsaassa kiehuvassa vedessä ja valuta hyvin. Leikkaa tuore, keitetty pinaatti hakkelukseksi ennen kattilaan palauttamista. Lisää suola (sekä murskattu valkosipulinkynsi), pippuri, oliivit, kuutioiksi palasteltu mozzarella ja kerma. Anna seoksen kiehahtaa.  Tarjoile kulhoista tai keittolautasista kuumana. Aseta sitruunalohkot tarjolle niin, että kukin voi pirskottaa haluamansa määrän mehua oman annoksensa joukkoon.
Tarjoa lisänä oikein maukasta ja tuoretta leipää, voita sekä erilaisia juustoja.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti