LOKEROVOIMISTELUA
Luova ruoanlaitto kilpistyy kokemani mukaan usein itsellemme asettamiin, turhan suuriin
vaatimuksiin. Koska suuret vaatimukset ovat paitsi vaivalloisia, nostavat ne nopeasti myös kustannuksia. Näin
vanhoihin ratkaisuihin (lue: valmismakaronilaatikko) on helppo päätyä. Kääntöpuolena on kyllästyminen, mikä
puolestaan herättää kaukokaipuuta.
Luovuudesta puhuttaessa monesti kuulee lausuttavan improvisointia intohimoisesti vastustavia argumentteja. ”Minä ainakin teen kaiken keittokirjan mukaan”. Aivan, niin kuin keittokirja olisi jokin onnistumisen takuumies. Vaikka teknisiä tietoja voi toki lukemalla kartuttaa, uskallan kuitenkin väittää, että parhaimmillaankin keittokirja on lopulta ainoastaan karkeasti suuntaa antava.
Luovuudesta puhuttaessa monesti kuulee lausuttavan improvisointia intohimoisesti vastustavia argumentteja. ”Minä ainakin teen kaiken keittokirjan mukaan”. Aivan, niin kuin keittokirja olisi jokin onnistumisen takuumies. Vaikka teknisiä tietoja voi toki lukemalla kartuttaa, uskallan kuitenkin väittää, että parhaimmillaankin keittokirja on lopulta ainoastaan karkeasti suuntaa antava.
Tosiasiassa epäilen,
voiko yksikään ruokaohje onnistua kahta kertaa täysin identtisesti. Mitat voivat toki
pitää paikkansa, mutta nyt käsi sydämelle: kuinka moni mittaa ainekset gramman
tarkkuudella? Kuinka moni pitää aina ja joka tilanteessa mittalusikoita käden
ulottuvilla? Käytätkö poikkeuksetta lämpö- ja sekuntimittaria? Vaikka
kuuluisitkin tähän poikkeuksellisen tunnolliseen kastiin, voimme jatkaa
pohdintoja kysymällä, olemmeko varmoja, että nämä vehnäjauhot ovat ominaisuuksiltaan
täsmälleen samat, kuin jonkun toisen merkin samannimiset? Ovatko ohjeen jauhot
kotimaisia? Kuinka tuoreita kananmunat tällä kertaa ovatkaan? Onko pannusi
valurautainen vai onko siinä kulunut teflonpohja? Onko uunisi tuliterä vai
paljon (ja kovia) kokenut? Aivan. Mahdotonta toimia täsmälleen samoin kuin joku toinen toimi eilen.
Mutta nyt pää pystyyn. Synkkyyteen ei pidä vaipua!
Tämän voi luovuudesta salaa haaveileva kääntää jopa vahvuudekseen.
Otetaanpa tilanteeksi vaikka keskivertokiireisen ihmisen keskiverto nälkä.
Jääkaappi auki, kurkistus sen lokeroihin. (Olettaen, että kaupassa on malttanut
viskoa kasviksia kärrynpohjalle ennen siirtymistä lenkkimakkarahyllylle).
Sieltä lokeron pohjalta pilkottaa jotakin, sanotaanko nyt vaikka vihreää. Väri kuin väri voi
toimia luovan aterian perustana.
TÄMÄ PÄIVÄN LOUNAS ON VIHREÄ, VALKOINEN JA PUNAINEN
SUUNTAA ANTAVA OHJE YHDELLE:
Usean onnistuneen ruokaohjeen pohjalta löytyy jonkin sortin pilkottu sipuli (valko-
kelta- puna- salotti- purjo- ruoho...) Ei siis muuta kuin öljyä pannuun, ja
pilkkomaan. Sipulin lisäksi lisätään vaikkapa siivutettu kesäkurpitsa ja puolikas
fenkolia viipaleina. Kääntele sipulisilppua pannulla hetki, lisää kasvikset
sitä mukaa kun saat ne pilkottua. Punaista roolia toimitti tänä päivänä kuutioitu
pihvitomaatti ja chilipippuri, sekä valkoisen osuuden hoiti Mozzarella. (Yhtä hyvin
Mozzarellan olisi voinut korvata katkaravut tai savulohi, Feta, Parmesaani tai
pilkottu, paistettu makkaranpätkä.) Mausta lopuksi maun mukaan.
Nostele lautaselle, voileivän päälle, spagettikeon ryytimiksi tai
pihvin särpimiksi...
Lokerovoimistelijaksi pääsee pienellä harjoittelulla. Ajan
mittaan itse kukin löytää luettelon mieliyhdistelmistänsä. Niitä voi taas
suosia seuraavalla kauppareissulla, ja kehittää itseään näin edelleen. Vähitellen voi oppia joustavaksi mutta samalla taitavaksi kuin
telinevoimistelija. Ja mikä hauskinta, omissa nimissään voi aina pitää oman sarjansa mestaruutta!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti