LAMPAANVIULUN MAHDOLLISUUDET, OSAT 2&3
Kaikkein herkullisin lammashernekeitto & pastakastike ”Oikotie
Onneen”
Mikään purkkihernekeitto ei voi koskaan vetää vertoja itse hitaasti haudutetulle lammashernekeitolle. |
Kun lampaanviulun parhaat siivut ovat muisto vain, jää
jäljelle lihainen luu, jota ei tosin enää tee mieli nirhiä. Juuri tämä luu on erinomaisen hernekeiton perustana.
Kaikkein
herkullisimman keiton herneet on liotettava 24 tuntia, eli edellisestä
päivästä, runsaassa vedessä.
Seuraavan päivänä laitetaan suuri, vähintään 10 litran
vetoinen kattila melkein täyteen vettä ja hellalle kiehumaan, sekä upotetaan luu niin syvään
kattilaan, kuin se suostuu menemään. Eikä vain, luu, vaan nyt on oikea hetki
kaapia viimeinenkin kastikepisara pelliltä luun mukaan kiehumaan. Mikäli
kaikkia valkosipuleita ei ole puristettu kuoristaan lampaan särpimiksi,
kannattaa myös ne tyhjentää pataan porisemaan. Nimittäin yksikään fondi tai
liemikuutio ei voi koskaan korvata sitä aromia, joka uunissa hitaasti
hautuneesta lihasta on muodostunut paistamisen yhteydessä. Luuta keitetään niin
kauan, että sen voi painaa kokonaan uppeluksiin, ja niin kauan, että loput lihat
irtoavat haarukalla painaessa miltei itsestään. Aikaa tähän kuluu parisen
tuntia.
Luut noukitaan liemestä ja annetaan koiralle (tai naapurin
koiralle). Suurimmat lihapalat noukitaan niin ikään, ja palastellaan
suupaloiksi. Mikäli tällätavoin palasteltua lihaa tuntuu olevan useita desilitroja,
siitä voi ottaa desin, pari erilleen ja valmistaa tästä ylimääräisestä lihasta helpon
pastakastikekin. Ohje seuraa lopussa.
1 suuri sipuli palasteltuna
1 porkkana palasteltuna
1-2 tomaattia kuutioituina
( ½ sitruunan mehu)
suolaa
Liemeen lisätään tässä vaiheessa liotetut, valutetut herneet,
pilkottuja lihapaloja ja edellä mainitut kasvikset. Annetaan kiehua hiljaa
poristen vielä parisen tuntia. Maustetaan suolalla ja maun mukaan
sitruunamehulla. Tarjoillaan ja nautitaan lusikoiden kilistessä hyvän mielen
kera.
”OIKOTIE ONNEEN” -PASTAKASTIKE KEITETYSTÄ LAMPAANLIHASTA
Sofia Loren maalailee maanpäällisen paratiisin pastakastikkeillaan oivassa keittokirjassaan: ”Makuja ja Muistoja”. Tämä kastike on
samansuuntainen hänen perinteisen Napolilaisen pastakastikkeensa kanssa. Väitän, että tämä
lampaanviulun kylkiäisenä syntynyt versioni vetää vertojaan hänen ohjeelleen
myös makunsa puolesta.
Kastikepuolikuu |
Tarvitaan:
1-2 dl edellä kuvaillun tavoin keitettyä lampaanlihaa300 g paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa
1 rkl tomaattiketsuppia
suolaa ja pippuria
( 1 murskattu valkosipulinkynsi)
Kiehauta kaikki aineet keskenään, ja tarjoa esim.
Tagliatellen kera. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan. Koristele
halutessasi hienoksi silputulla lehtipersiljalla.
P.S. Kuten taisit arvata, pastakastikkeen otsikko viittaa siihen
ristiriitaan, jonka nimi itsessään tuottaa. Oivallushan voi kyllä viedä onneen,
mutta kuten tässä ohjeessakin, ei oikotietä ole, vaan hyvän pastakastikkeen
salaisuus piilee riittävässä hauduttamisessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti