perjantai 23. maaliskuuta 2012

REMBRANDT JA RUOKAHALU





JA RUOKAHALU





Rembrandtin omakuva Sinebrychoffin museon kotisivuilla



Sinebrychoffin museossa on esillä 29.4.2012 saakka hollantilaistaiteilija Rembrandtin kuparilaattavedoksia eli etsauksia. Ne vetävät vertoja nimekkäidenkin taiteilijoiden värikylläisille teoksille, eikä Rembrandtin oppilaiden täitä voi mestarin töihin edes verrata.
Oheisesta linkistä pääsee tutustumaan näyttelyn kuvaukseen:
http://www.sinebrychoffintaidemuseo.fi/tutustumuseoon/nayttelyt/tulevat/rembrandt
Etsauksista ei tarvitse tietää etukäteen yhtään mitään. Vaikka olisi täysin ummikko mutta utelias, voi pääsylipun hinnalla valaistua kertaheitolla. Ei tarvitse kuin kysyä itseltään montako viivaa yhtä teosta varten on pitänyt raapustaa, saavat kuvat aivan toisen ulottuvuuden. Aiheiden ollessa pitkälti raamatullisia, soi näyttely kuitenkin vain vähän yhtymäkohtia ateriointiin. Itseaisassa viivoja hämmästellen tarkastellessa jopa yleisö kadotti ruokahalunsa.

 Henkilökohtaisesti minua viehättivät kaikkein eniten miltei pikimustat työt. Niissä pienikin valonpilkahdus imee katsojan huomion kuin käänteinen musta-aukko. Näyttelyn jälkeen musta kahvi olikin paikallaan. Onneksi parin korttelin päässä on eräs Helsingin parhaita kahvinystävän pyhiinvaelluskohteita: http://www.grandelicato.fi/kalevankatu.html
Siellä ruokahalu yllättäen palasi. Pienien viivojenkin tarkastelu voi käydä työstä- etenkin jos siihen kuluu aikaa toista tuntia. Gran Delicatoon kannattaa pyrkiä lounasaikaan. Erinomaisen laadukkaan kahvin lisäksi heiltä saa muunmuassa todennäköisesti Suomen parhaan fetasalaatin, jonka jälkeen nälkä nostaa päätään vasta illansuussa.

Tuolloin ruokahalu olikin jälleen jo näyttelyä edeltäneellä tasolla. Mustista viivoista ja niiden valaisemista kohdista inspiroituneena päätin toteuttaa vihdoin pitkäaikaisen haaveeni kehitellä toimivaksi jo aikaisemmin kaavailemani pinaattilasagne. Vihreä päivällinen sävytti näin herkullisesti toisia aisteja ravinneen aamupäivän. Perheraadin tuomio oli yksimielinen: Tätä pitää saada toistekin! (mieluiten pian).



Pinaattilasagne neljälle:

Tarvitaan
lasagnelevyjä
600 grammaa pinaattia (pakaste tai tuorepinaattia)
40 gr voita
1 dl vehnäjauhoja
1,3 litraa maitoa
1 kasvisliemikuutio
1 valkosipulin kynsi
50 g salamia viipaloituna
150 g juustoraastetta (esim. Parmesani)

Etukäteisnapostelun vaara
Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Ryöppää ja valuta pinaatit, mikäli käytät tuoreita. Sulata voi kattilassa, ja sekoita siihen vehnäjauhot. Kypsennä vehnäjauhoja hetki puuhaarukalla sekoitellen (älä ruskista) ja lisää sitten maito pienissä erissä voimakkaasti sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen kymmenisen minuuttia välillä sekoitellen. Lisää lopuksi liemikuutio ja pinaatti sekä murskattu valkosipulin kynsi. Anna pulpahtaa vielä kerran, pari, ja vedä sitten syrjään.

Paista pannulla viipaloidut salamit rapeiksi niitä kuitenkaan ruskistamatta. Kaada sitten voideltuun lasagnevuokaan 1/3 pinaattiuhennoksesta. Ripottele pinnalle myös 1/3 salameista. Asettele
päälle sitten lasagnelevyjä, ja toista sama. Lasagnelevyjä tulee näin kaksi kerrosta, päällimmäiseksi tulee vielä muhennosta, salamisuikaleita
sekä juustoraaste.

Paista uunissa keskitasolla noin 45 minuttia. Tarjoa kuumana.







VEGAANIVINKKI:
Kokeile salamin sijaan ohuiksi suikaloituja, öljyyn säilöttyjä aurinkokuivattuja tomaatteja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti