CARPE DIEM -PASTAA HETKESSÄ
Joskus harvoin käy kuitenkin niin, että hyvä
hetki näyttää ennalta käsin tuhoon tuomitulta. Niin voi käydä esimerkiksi
silloin, kun puoliso saapuu töistä lopen uupuneena kotiin. Silloin ovat hyvät
neuvot kalliit. Näköpiirissä on huonoja vaihtoehtoja: 1.Puoliso vetäytyy lehden
pariin. Lehden erottaa hänestä vain toinen mokoma- mikä tarkoittaa, että
parhaat uutiseni kuullaan korkeintaan puolella korvalla. 2.Puoliso vetäytyy suoraan ruokapöydästä
omiin oloihinsa ja havahtuu korkeintaan illan uutisille jonka jälkeen vetäytyy nukkumaan. Parhaat uutiseni
siirtyvät seuraavaan päivään. Koko päivä on pilalla, sillä kun uutiset siirtyvät
seuraavalle päivälle, niin miten niiden käy? Ensin ne patoutuvat, sitten laimenevat ja lopulta menettävät merkityksensä!
Ainoa hetki pelastaa tällainen tilanne on silloin, kun
perheenjäsenet siirtyvät keittiöön nuuhkimaan, aprikoiden kilvan, mitä päivälliseksi on luvassa. Nyt on lyötävä peliin jotakin
jykevää. Tämä vaatii luonnollisesti tilanneherkkyyttä. Täytyy tuntea puolisonsa
mieltymykset yhtä aikaa jääkaapin varastojen kanssa. On liian myöhäistä
kipaista ostoksille, hälytys hälytys!
Pelastajaksi saapuu sama ohje, joka on (ainakin tarun
mukaan) toiminut menestyksekkäästi kiireisen hetken pelastajana myös kiireiselle ilotytölle. Tietenkin nyt
liikutaan tosi härskillä maaperällä, mutta sellainen on todella ”Pasta
Puttanescan” legenda. Legendoja nimen synnystä on ilmeisesti monia, mutta jo pelkkä nimi riittää
nostattamaan mielialan hetkeksi kattoon.
Puttanesca, kun sipulit ovat pehmeitä, eli juuri ennen tomaattien lisäämistä. |
Pasta Puttanesca on minun, armoitetun pastanystävän yksi
ehdottomia suosikkikastikkeita. Se mahtuu järjestyksessä viiden parhaan
joukkoon. Noita viittä puolestaan on mahdotonta laittaa keskenään paremmuusjärjestykseen,
sillä paremmuuteen vaikuttavat aina hetki - ja raaka-aineiden saatavuus.
Kastikkeen toinen (tai kolmas) vahvuus on sen nopea
valmistusaika. Kun pasta on valmista, on kastike sitä myös. Ja vaikka
valmistamiseen tarvitaan monia nuorisolle eksoottisia raaka-aineita, nähtiin
sellainenkin ihme, että murrosikäinen poikani kiisteli
kastikkeen viimeisistä rippeistä kattilan pohjalla. Puolison mieli on jo siirytnyt
uuteen ulottuvuuteen: ”Mikä viini sen kanssa kävisi”- aprikointi on
keskinäinen vitsimme, sillä alkoholia emme viikolla nauti. Tosipaikan tullen
kysymyksen voi kuitenkin ottaa myös todesta, ja toden totta: Valpolicella käy
ruoan kanssa kuin nakutettu!
PUTTANESCA
Neljälle tarvitaan:
250 g Barilla-spaghettia (tosin murrosikäisemme mahtavan ruokahalun vuoksi joudun lisäämään vielä 100 g)
2 rkl oliiviöljyä
1/2 sipulia hyvin hienoksi pilkottuna
2-3 valkosipulinkynttä murskattuna
puoli purkkia anjoviksia plus loraus lientä
5 isoa Kalamata-oliivia hienoksi hakattuna
reilu ruokalusikallinen kapriksia pilkottuna
kourallinen hienoksi hakattuja basilikanlehtiä
1 tlk tomaatteja liemessä
tarjoiluun Parmesan-juustoa
Kuori sipulit ja kiehauta pari litraa vettä. Laita sipulit öljyyn hautumaan- varo ruskistamasta! Laita myös spagetit veteen kiehumaan. Keitä pastaa mielummin hivenen liian vähän kuin hivenen liikaa. Kun sipulit alkavat pehmetä, lisää anjovissuikaleet, kaprikset ja hienoksi hakatut oliivit. Kiehauta seos. Lisää tomaatit ja basilikahakkelus. Mausta mustapippurilla. Valuta pasta ja tarjoile kastikkeen kera.
PUTTANESCAA JUHLAVASTI
Edustusruoaksi pasta meille suomalaisille ei erityisemmin istu. Ristiretkeläiset eivät tuoneet mukanaan pastaa vaan pikemmin perunaa (ja sitäkin myöhemmin). Sensijaan illanistujaisiin ohje sopii paremmin kuin hyvin. Koska valmistusaika on niin nopea, pääsee isäntä- tai emäntä vieraiden pariin ennätysnopeasti ja liikoja hikoilematta. Pastan seurana maistuu toden totta Valpolicella, ja sen jälkeen kunnon juustotarjotin, ja lopuksi "last but not least" vahvalla espressolla valmistettu Tiramisú (sen übersalaisen ohjeen taidankin paljastaa ensikerralla).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti