Mikäli pakastimen aarteista mielii päästä eroon ennen primeur-kasvisten lopullista hykyaaltoa, alkaa tyhjentämisellä olla jo kiire.
Minun tapauksessani vihonviimeiseksi jäivät suppilovahverot. Samoilemme vuodesta toiseen syyskauden alettua Salonseudun metsiä kuin hengen hädässä. Virsi on aina sama. Ensin tuntuu, ettei sienisadosta tule kovinkaan kummoinen. Ensimmäinen kastike tehdään lähinnä runsaasta kermasta ja pikkiriikkisestä kanttarellista. Sitten lakkeja puskee esiin niin, että lopulta kelpaavat vain komeimmat lakit. Ja sitten, kun ensimmäiset yöpakkaset kolkuttelevat ovella, iskee paniikki jälleen. Viimeiset suppilovahverot kaivoimme esiin vielä joulukuun puolella. Sillä kelpasi ylpeillä, no, lähinnä itselle ja niille, jotka viitsivät kuunnella.
Lopulta miltei puoli vuotta pakastimessa kyhjöttäneet sienipakasteet ovat toukokuussa jo aika vähän kiinnostavia. Tämän pastaohjeen voimin sienestysinto tosin alkaa palailla kuin varkain. Ohje on hyvä pitää mielessä myös syksyllä, kun sienisadon runsaus alkaa (toivottavasti) jo puuduttaa.
Kun haihdutan suppilovahveroista nestettä ennen pakastamista, lisään toisinaan pilkottua, kuullotettua sipulia joukkoon jo pakkaseen. Näin niitä on helppoa jalostaa heti pakasteesta otettaessa. |
Suppilovahveropestopasta
Tarvitaan:
250 g pastaa
1 suuri sipuli
n.200 g pakastettuja, ryöpättyjä suppilovahveroita (tai 400 g tuoreita)
pari rkl voita sipulien kuullottamiseen
1-2 tomaattia
1 prk punaista pestoa
vastarouhittua mustapippuria
Kuori ja pilko sipuli, ja kuullota sitä hetki voissa. Kun sipuli alkaa ruskistua, lisää sulatetut (tai tuoreet, puhdistetut) suppilovahverot. Hauduta kymmenisen minuttia. Keitä pasta paketin ohjeen mukaan al dente. Pilko sipuli-vahveroseokseen tomaatit, ja lisää purkillinen punaista pestoa. Kiehauta seos nopeasti. Rouhi pinnalle reilusti mustapippuria. Valuta pasta ja tarjoile heti.
Vinkki: Helpomman version saat kuumentamalla suppilovahverot (tai muut pakastesienet) pannulla, ja kun neste on miltei haihtunut, lisää joukkoon punainen pesto.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti