torstai 3. toukokuuta 2012

VALLOITTAVAN VIHREÄÄ

Nokakkain nokkosen kanssa.





Tänään en enään malttanut mieltäni, vaan  pyyhälsimme tyttäreni kanssa takapihalle ensimmäisten nokkosversojen kimppuun. Ne ovat niin viattoman vihertäviä ja elinvoimaa purusuavia,  että tuosta riemusta on päästävä osalliseksi pikinmiten! Tuskin mikään ateria voi maistua yhtä keväiseltä.

Nokkoskeitosta saa monta eri versiota vaihtamalla suurukseksi käytettävää raaka-ainetta. Perinteisen jauhorasvasuuruksen voi vaihtaa helposti perunaan tai vaikkapa parsakaaliin, jääkaapin sisällöstä ja mieliteosta riippuen.
Ylävasemmalla nokkosparsakeittoa, alhaalla lettutaikina, alaoikealla paistuva nokkoslettu ja sen yläpuolella valmiita lettuja.

NOKKOSKEITTO

Tarvitset:
 200 g nokkosenversoja
1 sipuli
öljyä kuullottamiseen
1-2 kasvisliemikuutiota
250 g perunaa tai parsakaalia
mustapippuria

Ryöppää nokkoset runsaassa vedessä. Kullota kuoritut ja pilkotut sipulit öljytilkassa. Lisää kuoritut, pilkotut perunat tai palasteltu parsakaali sekä noin 1 litra nestettä. anna kiehua, kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Lisää liemikuutio ja hyvin valutetut nokkoset. Soseuta ja anna kiehahtaa. Lisää mustapippuria, se sopii nokkosen aromiin todella hienosti. Tarkista vielä suolan määrä. Tarjoa lounas- tai alkukeittona.

NOKKOSLETUT

Todettakoon, että nokkoslettujen maku on vertaansa vailla nimeomaan voilla paistettuina. Älä lisää lettutaikinaan sokeria. Näin voit muutaman alle esim. juustoraasteen kera. Jälkiruoaksi tarjottaessa jäätelö ja vadelma - tai mansikkahillo tekevät terää!

Tarvitset:
 200 g nokkosia
annoksen lettutaikinaa (ilman lisättyä sokeria)
paistamiseen voita

Sekoita ryöpätyt, jäähtyneet nokkosversot tehosekoittajalla yhteen lettutaikinan kera. Paista voissa kauniin pitsireunaisiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti