villit ja vapaat Wappumakkarat:
Neljälle tarvitset
8 grillimakkaraa (tai kasvissyöjälle 2 palaa leipää per henki)
ripauksen oreganoa
1 kuutioitu sipuli
2 lohkottua tomaattia
1 kuorittu ja viipaloitu omena
rasiallinen herkkusieniä
1 keltainen paprika palasteltuna
(1 murskattu valkosipulinkynsi viimeistelee hengityksen)
200 g emmethalia viipaleina tai raasteena
Tee makkaroihin viiltoja. Asettele kaikki kasvikset makkaroiden kera uunivuokaan. Ripottele pinnalle oreganoa ja lisää lopuksi viipaloitu tai raastettu juusto. Paista 220 asteisessa uunissa kunnes juusto on kauniin kullanruskeaa. Tarjoa perunasalaatin kera.
JÄLKIRUOAKSI KAIKKI JULABINPAISTOON!
Tästä ohjeesta mainitsin jo aikaisemmin luvussa "Niin lähellä mutta niin kaukana". Itämaiset Julabit, jos mikä on vappuleivonnainen parhaasta päästä. Julabit paistetaan rapeiksi ja kullanruskeiksi rasvassa, aiva kuten munkit.
Haaleina tarjottaessa leivonnaiset ovat hämmästyttävä yhdistelmä sitkeää, pehmeää ja rapeaa koostumusta, mutta muuttuvat jäähtyessään hampaissa rouskuvan rapeiksi. Maku on silti kotoisen kardemummainen, yhtäaikaisesti uusi ja tuttu. Koostumus muistuttaakin hämmästyttävästi munkin ja tippaleivän välimuotoa.
Tarvitaan
Taikinaan:
2 dl vettä2 dl jauhoja
2 tl kuivahiivaa
Sekoita kuivahiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää jauhot vispilän avulla ja anna turvota puolisen tuntia, eli sillä aikaa kun valmistat sokeriliemen.
Liemeen:
3 dl sokeria 3 dl vettä
1 tl kardemummaa
Keitä liemen aineksia hiljaisella tulella siihen saakka, kun liemi saostuu juoksevaa hunajaa muistuttavaksi seokseksi. Anna jäähtyä.
Paistamiseen: ruokaöljyä
Kaada taikina juomapulloon, jossa on juomiseen tarkoitettu korkki.
Kaada ruokaöljyä paistinpannulle niin, että sitä on noin yhden sentin verran. Kuumenna rasva. Pursottele juomapullosta kauniita ruusukkeita tai spiraalinmuotoisia ympyröitä pannulle, ja anna paistua yksitellen, kunnes taikina saa kauniin kullanruskean sävyn. Älä ruskista liikaa, eli tummanruskeaksi. Nosta paistunut leivonnainen paperin päälle hetkeksi valumaan. Ja kasta se sen jälkeen hieman jäähtyneeseen sokeriliemeen, ja sieltä talouspaperin päälle jälleen valumaan. Jatka näin kunnes kaikki taikina on käytetty. Tarjoa hieman jäähtyneinä esim. jäätelön kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti