Harmittelin ihkaensimmäisessä kirjoituksessani luomukanojen saatavuuden vähyyttä. Harmittelen sitä edelleen, mutta kanaruoat ilmestyvät pöytäämme silti toisinaan, sillä perheessämme kolme neljästä pitää kanaruokien mausta todella paljon. Odotan innolla ensmmäisen rohkean luomuviljelijän tuotteiden ilmestymistä ruokakauppojen hyllyille. Vinkatkaa ihmeessä, mikäli tälläinen harvinaisuus pääsee livahtamaan kauppoihin huomaamattani.
Tämänhetkinen kananmunien saatavuuden hankaluus liittyy jollakin tapaa ilmeisesti EU-direktiivien sanelemien häkkikanojen elinolosuhteiden muutokseen. Sitä odotellessa voisi suunnitella vaikka paluuta entiseen, omien kanojen pitämiseen. Koska asumme toistaiseksi Helsingi keskustan tuntumassa, kanalan katalat kanat (kuten lastenlaulussa tiedetään kertoa) jäävät tosin kaakattamaan toistaiseksi kaukaisempien majojen taakse...
Kermainen kana herkkusienten kera teki kauppansa niin hyvin, että jäljelle jäi kuvaa varten tämä yksi ainoa lusikallinen. |
Seuraava ohje on vanha ranskalaisklassikko: Kanaa herkkusienten kera. Se on helppo, muuntautumiskykyinen ja herkullien ohje, olkaa hyvät:
Poulet à la crème et champignons, eli kermaista kanaa herkkusienten kera:
Nejälle tarvitaan:
400 kanan rintapaloja
1 tölkki herkkusieniä tai rasia tuoreita
paistamiseen öljyä tai voita tai molempia
1 sipuli
1 sitruuna
1 tölkki kermaa
pari rkl ranskankermaa
(oliiveja)
suolaa
pippuria
Viipaloi kanan rintapalat annospaloiksi. Raasta pestyn sitruunan keltainen kuoriosa sekä mehu kanojen päälle. Anna marinoitua sen aikaa, kun pilkot kasvikset. Pilko sipuli pieniksi paloiksi. Puhdista ja viipaloi herkkusienet. Paista kanapalat esim. voin ja öljyn seoksessa pienissä erissä kauniin kullanruskeiksi, ja siirrä erilliseen pataan sitä mukaa kun saat ne paistettua. Kun kanapalat on paistettu, hauduta panulla vuorostaan sipuli. Lisää paistamisen loppuvaiheessa viipaloidut herkkusienet taivalutetut tölkkiherkkusienet sipulien joukkoon. Kääntele hetki, ja kaada kanojen seuraksi pataan. Lisää kermat ja anna hautua hiljaisella tulella vartista puoleen tuntiin. Lisää loppuvaiheessa oliivit, mikäli käytät niitä. Tarkista että suolaa ja pippuria on sopivassa suhteessa. Mikäli tarjoat kanan viinin kera, voit lorauttaa desinverran valkoviiniä kerman kera kastikkeeseen lisäaromia antamaan..
Tarjoa keitetyn riisin ja kuivan, kylmän valkoviinin, kuten Tokay pinot gris tai Chabliksen kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti