tiistai 10. huhtikuuta 2012

PALUU SALAATTITULEVAISUUTEEN








 Mieleeni palautuu Ilse Saareksen runo "Pikku Akan Taikapäivästä". Runon nimi on Kevätpilli, ja se menee näin:
                                            



                                              Nyt huolet joutaa hukkaan,
                                              kun kurkkaan joka kukkaan,
                                              saa reikä kasvaa sukkaan
                                              ja takku tulla tukkaan.

                                              Teen kuperkeikan villin
                                              saan soimaan kevätpillin
                                              kun ruohonkorren taitan
                                              sen soittimeksi laitan".





Vihdoin!

Valon määrä alkaa näkyä ja maistua kotimaisten kasvisten ulkonäössä. Vaikka kukat, joihin kurkata viipyvät yhä kaupan kassajonon vieressä, eikä ruohonkorretkaan soi vielä ainakaan pariin viikkoon, voimme silti alkaa herkuttelemaan sillä mikä kasvaa, jos ei nyt ihin takapihalla, niin läheisen kasvihuoneen uumenissa vihreänä, punaisena, ja elinvoimaa päivä päivältä enemmän pursuavana.

Tämän kunniaksi laitan tähän ikivanhan ranskalaisen alkusalaatin, joka lyö helppoudessa laudalta kaikki muut salaatit. Ohjeen jekku piilee juuri tuoreessa, maukkaassa raaka-aineessa.

AlkuSalaatti ranskalaiseen tapaan

Tarvitset:

1 kauniin, pienehkön salaatinkerän ruokailijaa kohden. Esim "Laitue" eli lehtisalaatti, friseesalaatti tai tammenlehväsalaatti käy tähän mainiosti.

Oikein hyvän, sitruspohjaisen ranskalaisen salaattikastikkeen, johon tulee henkeä kohden:

1tl Dijonin sinappia
1-2 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa
pippuria myllystä
2 rkl maukasta ruokaöljyä (kuten kylmäpuristettua neitsytrypsi, auringonkukka tai oliiviöljyä)

Pese salaatinkerät huolellisesti irrottamatta lehtiä kannastaan. Poista viottuneet tai nuukahtaneet lehdet. Leikkaa lopuksi kanta varovasti pois ilman että lehdet putoavat erilleen. Nosta sitten yksi salaatinkerä kullekkin lautaselle, ja kauho kastike päälle. Tarjoa alkupalana makoisan leivän kera.





       

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti