tiistai 24. huhtikuuta 2012

PAKASTEENTYHJENNYSTALKOOT osa 1, puolukkakakku

Uskokaa tai älkää, ihan kohta on se aika, jolloin kaikkea elinvoimaista ja tuoretta notkuvat torikojut ovat taas täällä. On aika katsoa totuutta silmästä silmään, ja laskea, kuinka pihinä pakasteherkkujen kanssa talven onkaan sinnitellyt. Yllättävän monella sieltä löytyy sieni poikineen ja marjojen värikäs kavalkadi vielä pakkasen tiukassa syleilyssä.
Mutta mutta. Se, mikä esittäytyi alkusyksystä korvaamattoman kallisarvoisena aarteena jota mielikuvan voimalla vahdittiin pitkin talvea kuin perintöhopeita, näyttäytyykin nyt valjun värittömältä, huurteiselta muovirasialta.
Tämän vuoksi aikaa ei tule hukata enää hetkeäkään. Ei pidä odottaa, että ensiporkkanat ilmestyvät markkinoille. Ne ovat perimätietoon nojaten ehdottomasti herkullisempia ja raikkaampaa tarjottavaa kuin viimekesänä epätoivoisesti talvea silmälläpitäen pakastetut, ryöpätyt nokkoset!

Aloitetaanpa puolukoista. Nykytrendejä seuraava tietääkin, että piimän tai jogurtin, banaanin ja auringonkukansiementen kera sauvasekoittajalla "smothattuna" desi puolukoita on superfoodia parhaasta päästä. Mutta toki keinoja on muitakin. Seuraava puolukkakakun ohje on hillopullaohjeeni pikkuserkku. Puolukan lisäksi siinä maistuvat vanilja ja mantelit. Kerrassaan vastustamatonta vaniljajäätelön kera!

Tarvitaan:
yksi annos pullataikinaa Durumjauhon kera


Tarvitset:
1,5 dl maitoa
1 tl hiivaa
½ tl kardemummaa
3/4 dl sokeria
hyppysellinen suolaa
1 muna
n. 3dl (durum)vehnäjauhoja
50 g voita 
Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Vatkaa joukkoon sokeri, suola ja muna. Lisää jauhot huolellisesti sekoittaen (tässä vaiheessa voit ottaa käden avuksi, mikäli käytössäsi ei ole yleiskonetta). Lisää sula rasva alustamisen loppuvaiheessa. Peitä liinalla, ja jätä vedottomaan paikkaa nousemaan noin tunniksi.
Täytteeksi tulee:
2 dl sulatettuja pakastepuolukoita
mantelilastuja
vaniljasokeria
sokeria


Ripottele kuivakakkuvuoan pohjalle desi sokeria, kourallinen mantelilastuja, ripaus vaniljasokeria sekä desi puolukoita  muotoile hyvin kohonneesta pullataikinasta rinkula, ja nosta se marjojen päälle. Asettele väliin samalla tavoin sokeria, mantelilastuja ja marjoja ja jälleen uusi taikinakerros. Anna kohota kaksinkertaiseksi vedottomassa paikassa liinan alla. Paista 200 asteessa 45 min, tai kunnes taikinaa ei tikulla pistettäessä tartu tikkuun. Anna jäähtyä ennen tarjoamista. Tämä kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti