Eilinen sisälsi kohotalaisen paljon keittiössä vietettyä aikaa. Paistoin:
- 3 pellillistä mallasleipää
- 2 pellillistä pääsiäispullia
- 2 kulitsaa
- lisäksi valmistin
- lampaanviulun
- punajuuripaistoksen
- pashan ja sille perinteisen suklaakastikkeeni
- tomaatti-punasipuli-vuohenjuustosalaatin
- uuniperunoita
Mutta mistä alkaa?
Mallasleipä tuli kylkiäistuotoksena maltaista, joita käytin kotikaljan tekoon. Varsinkin vasta uunista ulostulleena leipä oli kerrassaan vastustamatonta. Ja mikä parasta, siinä maistuu ilmiselvästi mämmin vieno aromi!
MALLASLEIPÄ PÄÄSIÄISPYHIEN VIETTOON:
Tarvitaan:
5 dl kotikaljan panosta suodatettua mäskiä
30 g hiivaa
1 rkl suolaa
1 dl siirappia
3 dl piimää
1/2 dl ruokaöljyä
6 dl ruisjauhoja
6 dl vehnäjauhoja
Vaivaa kaikki aineet taikinaksi. Anna nousta kaksinkertaiseksi, ja nostele lusikalla kokkareita pellille. Ripottele kokkareille ruisjauhoja, ja taputtele ne mataliksi leipäsiksi. Paista 200 asteisessa uunissa keski-ylätasossa noin 7-10 minuuttia.
Tämän vuoden hitti lasten mielestä olivat syntisen ihanat PÄÄSIÄISPULLAT: joita paistoimme useaan otteeseen. Ohje tulee tässä:
IHANAT
PÄÄSIÄISPULLAT
Valmistetaan tavallinen
pullataikina. Pullataikinaan lisätään ruokalusikallinen raastettua appelsiininkuorta.
Tarvitaan vielä pieni pussillinen karkeasti pilkottuja hedelmäpääsiäisrakeita.
Paistetaan makoisiksi appelsiini-pääsiäisraekorvapuusteiksi.
Tarvitaan:
0,5 l
kermamaitoa
1 pkt hiivaa
1 tl suolaa
½ rkl
kardemummaa
2dl sokeria
1 muna
jauhoja
1 rkl
raastettua appelsiinin kuorta
150 g
hedelmäisiä pääsiäisrakeita
Koristeluun:
keltaisia nonparelleja
Korvapuustien
väliin:
25 g voita
sulatettuna
¼ dl
vastapuristettua appelsiinimehua
4 rkl
sokeria
Lämmitä
maito kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva, sokeri, kardemumma ja suola sekä jauhot.
Alusta kimmoisaksi taikinaksi, johon loppuvaiheessa lisätään myös sulatettu
rasva. Vaivaa käsin noin kymmenen minuuttia, koneella hieman vähemmän. Anna
kohota kaksinkertaiseksi. Lisää lopuksi raastettu appelsiininkuori.
Sulata voi
kasarissa. Lisää voin joukkoon sokeri ja appelsiinimehu, ja anna jäähtyä. Kauli
puolet taikinasta levyksi. Levittele puolet appelsiinikastikkeesta ja puolet
rouhituista pääsiäisrakeista levylle. Kääri rullalle ja leikkaa vinottain
korvapuustien tapaan. Voitele munalla ja ripottele pinnalle nonparelleja.
Paista kauniin kullanruskeiksi. Toista toiselle puolelle taikinaa ja
appelsiinikastiketta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti