sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

RIEMUKASTA PÄÄSIÄISTÄ!


Eilinen sisälsi kohotalaisen paljon keittiössä vietettyä aikaa. Paistoin:

- 3 pellillistä mallasleipää
- 2 pellillistä pääsiäispullia
- 2 kulitsaa
- lisäksi valmistin
- lampaanviulun
- punajuuripaistoksen
- pashan ja sille perinteisen suklaakastikkeeni
- tomaatti-punasipuli-vuohenjuustosalaatin
- uuniperunoita

Mutta mistä alkaa?
Mallasleipä tuli kylkiäistuotoksena maltaista, joita käytin kotikaljan tekoon. Varsinkin vasta uunista ulostulleena leipä oli kerrassaan vastustamatonta. Ja mikä parasta, siinä maistuu ilmiselvästi mämmin vieno aromi!

MALLASLEIPÄ PÄÄSIÄISPYHIEN VIETTOON:

Tarvitaan:
5 dl kotikaljan panosta suodatettua mäskiä
30 g hiivaa
1 rkl suolaa
1 dl siirappia
3 dl piimää
1/2 dl ruokaöljyä
6 dl ruisjauhoja
6 dl vehnäjauhoja

Vaivaa kaikki aineet taikinaksi. Anna nousta kaksinkertaiseksi, ja nostele lusikalla kokkareita pellille. Ripottele kokkareille ruisjauhoja, ja taputtele ne mataliksi leipäsiksi. Paista 200 asteisessa uunissa keski-ylätasossa noin 7-10 minuuttia.





Tämän vuoden hitti lasten mielestä olivat syntisen ihanat PÄÄSIÄISPULLAT: joita paistoimme useaan otteeseen. Ohje tulee tässä:


IHANAT PÄÄSIÄISPULLAT

 Valmistetaan tavallinen pullataikina. Pullataikinaan lisätään ruokalusikallinen raastettua appelsiininkuorta. Tarvitaan vielä pieni pussillinen karkeasti pilkottuja hedelmäpääsiäisrakeita. Paistetaan makoisiksi appelsiini-pääsiäisraekorvapuusteiksi.

Tarvitaan:

0,5 l kermamaitoa

1 pkt hiivaa

1 tl suolaa

½ rkl kardemummaa

2dl sokeria

1 muna

jauhoja

1 rkl raastettua appelsiinin kuorta

150 g hedelmäisiä pääsiäisrakeita

Koristeluun: keltaisia nonparelleja

Korvapuustien väliin:

25 g voita sulatettuna

¼ dl vastapuristettua appelsiinimehua

4 rkl sokeria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva, sokeri, kardemumma ja suola sekä jauhot. Alusta kimmoisaksi taikinaksi, johon loppuvaiheessa lisätään myös sulatettu rasva. Vaivaa käsin noin kymmenen minuuttia, koneella hieman vähemmän. Anna kohota kaksinkertaiseksi. Lisää lopuksi raastettu appelsiininkuori.

Sulata voi kasarissa. Lisää voin joukkoon sokeri ja appelsiinimehu, ja anna jäähtyä. Kauli puolet taikinasta levyksi. Levittele puolet appelsiinikastikkeesta ja puolet rouhituista pääsiäisrakeista levylle. Kääri rullalle ja leikkaa vinottain korvapuustien tapaan. Voitele munalla ja ripottele pinnalle nonparelleja. Paista kauniin kullanruskeiksi. Toista toiselle puolelle taikinaa ja appelsiinikastiketta.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti