lauantai 2. maaliskuuta 2013

LAUANTAIN TOIVOTUT



Tänä sivistyksen aikana, jolloin lihaton päivä kouluruokalassa herättää ärtymystä kunnon kansalaisissa, Ssitä ei äkkiseltään tule ajateltua, mutta vuosisata- pari takaperin, ja siitä monta sataa vuotta taaksepäin, elimme tähän aikaan kirkollisen paaston kurimuksessa. Emme söisi leikkeleitä, emme munia, lihaa ja kalaakin vain joissakin tapauksissa. Ei sen puoleen, jumalattomatkin paastoisivat, koska lehmät olivat ummessa, lihat loppu, kalaakaan ei aina saanut. Se, mitä jäi jäljelle, oli phimmassa tapauksessa vegaaniruokavalio. Syötiin sitä mitä oli, kun taas tätä nykyä katsotaan, että ollaan jotenkin hurahtaneita, jos liha ei maistu, eikä lääkärikään ole kieltänyt.

Kunnioituksesta esi-isiemme paastopäiviä kohtaan laitoin lauantailounaaksi kasvispainotteisen aterian. Ateria sisältää tosin paastovastaisia aineksia. Lohduttaudu kuitenkin sillä, että entisaikaankin paastoa kierrettiin kaikin mielikuvituksen suomin keinoin.

Mutta nyt asiaan, eli:
KASVISHERNEKEITTO PARHAASTA PÄÄSTÄ:

500 kuivia herneitä, lieotettu n. vuorokausi runsaassa vedessä
2 suurta sipulia
öljyä kuullottamiseen
(50 g savupekonia)
1 suuri porkkana karkeasti raastettuna
2-3 tomaattia kuutioituna
1 rkl Provencen yrttisekoitusta
1 valkosipulin murskattu kynsi
2 dl valkoviiniä
1/2 sitruunan mehu
1-2 rkl suolaa


Ruskista sipulit (yhdessä pekonin kanssa, mikäli käytät niitä). Kiehauta sillä aikaa herneet uudessa vedessä, vaihda vesi n. 10 minuutin kiehumisen jälkeen uuteen. (Tämän pitäisi vähentää ilmavaivoja aiheuttavaa vaikutusta.) Laita kiehumaan ruskistetut sipulit (ja pekoni) yhdessä herneiden, ja muiden ainesten kera.Lisää vettä sen verran, että herneet peittyvät n. 5 cm vedellä. Anna kiehua hiljakseen parisen tuntia, kunnes keitto on aivan sakeaa.

Tarkista suola, ja tarjoa keitto paahdetun kauraleivän ja esim. hyvän juuston seurana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti