Nämä valiot laiduntavat linnan puistossa. |
Charolais-pihvikarja laiduntaa Burgundian niittyjä miltei vakikalustona. Burgundinpata on vain yksi monista appeista, joita näistä etuoikeutetista nautaeläimistä tuotetaan. Lehmät laiduntavat pienissä ryhmissä vehreillä kukkuloilla, märehtivät puiden varjoissa ja viettävät muutenkin hyötyeläimeksi kadehdittavaa elämää. Tietenkin vielä parempi olisi, jos jalorotuinen karja saisi päättää myös päiviensä pituuden, mutta verrattuna tehotuotannon karsinoihin ahdistettuihin serkkuihinsa, voidaan burgundilaiskarjaa luonnehtia euroopan onnellisimpiin kuuluviksi.
Onnekkaista olosuhteista johtuen kuluttajan saatavilla on monenmoista herkkua. Lihanystäville vasikan fileepihvit lienevät korkealle arvostettu herkku. Minuä paistoin omani pannulla yhdessä pilkotun valkosipulikynnen kera, jauhoin pinnalle puolikkaan rasvattoman ja aromivahventeettoman liemikuution sekä ainakin puoli desiä ranskankermaa, puolikkaan sitruunan mehun sekä pippuria. Herkku tarjottiin niin ikään ranskankermalla höystettyjen, keitettyjen makaronien kera.
Herkullinen variaation edelliseestä on pilkkoa joukkoon suuri mehevä tomaatti, ja tarjota näin paistetut fileepihvit vihreiden papujen kera.
FAISSELLE
Ranskassa aterioiva saattaa juusto-osuuden koittaessa kuulla kysymyksen: "tuore- vai kypsäjuustoa?" Ennen kysymykseen vastaamista kannattaa perehtyä kumpaankin oma-aloitteisesti mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, että voi huolettomana tuoda käsityksensä esiin lonkalta.
Tuorejuustosta puhuttaessa tarkoitetaan lehmän (tai joskus harvoin kutun)maidosta valmistettua, maultaan hieman kirnupiimään vivahtavaa ja rahkaa etäisesti koostumukseltaan muistuttavaa juustovalmistetta. Se myydään herassa lilluen kuuden juuston pakkauksissa pienissä kehikkopurkeissa, joista nostamalla hera valuu ennen taroilua kätevästi ulos. Juusto kumotaan kulhoihin tai pienille juustolautasille ja tarjoillaan joko silputtuen tuoreyrttien, suolan ja pippurin, tai sokerin kera. Ravintoloissa kuin muillakin aterioilla tuorejuusto valitaan kypsytettyjen juustojen sijaan, ei juurikaan lisäksi.
RANSKALAISEN SYNTI on lisätä kumotulle tuorejuustolle ennen muiden mausteiden lisäämistä runsas ruokalusikallinen paksua ja täyteläistä ranskankermaa.Tuorejuustojen herkullisuuden puolesta puhunee sekin seikka, että viisivuotias tyttäreni pyysi tuorejuuston jälkiruoaksi huolimatta kaikista lapsiyleisölle tarkoitetuista jälkiruokavanukkaista joita jääkaappimme pursuaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti