sunnuntai 3. helmikuuta 2013

FREDRIKAN YLISTYS




Voisiko olla totta, että Runebergin vaimon kulinariset saavutukset ajavat toisissa kodeissa runoilijana tunnetun kirjallisten saavutusten ohi? Runebergin torttu on edustettuna jokaisessa itseään kunnioittavassa kaupassa ja marketissa viikkokausia ennen Runeberginpäivää. Mutta löytyykö niistä runoja? EI!

Kertoman mukaan torttu syntyi Runebergin kutsuille häthätää kyhätyistä aineksista. Tästä näemme, että Fredrika oli nainen parhaasta päästä. Nyt keräilemme torttureseptejä ja mittailemme ainesosia milligramman tarkkuudella, että saisimme aikaan juuri oikeanlaisen tekeleen. Mutta nykynainen on edelleen yllättävän usein Fredrikan kanssa samassa veneessä. Jotain menee pieleen tai jotain puuttuu. Fredriakn tavoin todellinen arjen sankari selviää tilanteesta mielikuvituksen siipien kannattamina. Näin kävi tänä viikonloppuna myös minulle.

Tein koulun leivontapäivänä lasten kanssa runebergintorttuja, joita sitten jäi yli niin paljon, että ajattelin voivani tarjota nitä huomispäivän illallisilla myös saunavieraalle. Kotiin päästessäni huomasin hyvän ajatukseni vesittyneen, kun lähtiessä rapeat pikku tortut olivat muhjaantuneet pussissa uuteen muotoon. Lähipiirini hyökkäsi välittömästi torttujen kimppuun, ja vain äärimmäisillä karjahduksilla sain säästettyä niistä osan. Tuon osan painelin vuoan pohjalle. Siitä jatkaen muodostui kakku, joka on lyö herkullisuudessaan kaikki tähän saakka nauttimani Runebergit eli Fredrikat. Lyön vetoa, että Fredrika olisi tehnyt samoin!
RUNEBERGIN TORTUT HEIDIN TAPAAN sekä VERNAN KAKKU FREDRIKAN HENGESSÄ:

Runebergin torttujen ohjeen olen saanut ystävältäni Heidiltä Sancerressa "vuonna yks ja kaks". Se on mielestäni paras ohje kautta aikojen. Huomaa, että laitan jauhoja puolet Heidin ohjeesta. Kokeile molempia tapoja, niin näet, kummasta itse pidät enemmän.

Heidin Runegergeihin tarvitset:

1 muna
2 dl sokeria
1 dl kuohukermaa
1/2 dl mantelirouhetta (tämän voi korvata korppujauholla jos on allergioita tai unohtunut käydä kaupassa)
1 1/2 dl sulatettua voita
1 tl kardemummaa
1 dl vehnäjauhjoa (tosin Heidin mukaan niitä tulee 2 dl)
1 dl piparimuruja
1 dl korppujauhoja
1/2 tl leivinjauhetta

Täytteeksi vadelmahilloa
koristeeksi vadelmahilloa
tomusokeria
tilkka kuohukermaa

Sekoita taikinan kuivat aineet keskenään. Sekoita myös nestemäiset aineet keskenään. Yhdistä ainekset. Täytä Runebergintorttuvuoat tai muffinivuoat 2/3 täyteen. Tee jauhotetulla peukalolla kuhunkin keskelle pieni koko, ja sujauta koloon nokare vadelmahilloa Paista uunin keski-ylätasossa 200 asteessa n.10-15 minuttia. Voit kostuttaa jäähtyneet tortut punssilla, rommilla tai manteliliköörillä.

Kun tortut ovat jäähtyneet, lisää kokon pinnalle nokare vadelmahilloa. Koristele vadelmahillon reunus tahnalla, joka tehdään lisäämällä n. desiin tomusokeria pari rkl kuohukermaa. Tomusokerin voi värjätä hennon vaaleanpunaiseksi karamellivärillä tai tilkalla punajuuren säilöntälientä tai keitinnestettä.

VERNAN KAKKU FREDRIKAN HENGESSÄ


Tässä kakku ennen kermavaahdon ja koristelun lisäämistä...
Tarvitset annoksen ylläolevaa runebergintorttutaikinaa. Voit paistaa taikinan torttuvuoassa tortun vuokaan tai murennella neljä valmistorttua piirasvuoan pohjalle. Painele tortut tiiviisti pohjalle, jäähdytä ja kumoa tarjoiluvadille. Kostuta pohja manteliliköörillä ja valele vadelmahillolla. Vatkaa tölkki kuohukermaa vaahdoksi, mausta se teelusikallisella tomusokeria. Tasoittele kerma vadelahillon päälle. Värjää tomusokeritahna hennon vaaleanpunaiseksi ylläolevan ohjeen mukaan. Koristele kermavaahto tomusokeritahnalla. Annan makujen tassantua viileässä vähintään tunti- pari ennen tarjolle asettamista.

Varoitus: Torttu on vastustamattoman makoisaa!!


...ja tässä kakku koristeltuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti