torstai 31. tammikuuta 2013

VANHAA JA VIELÄKIN VANHEMPAA

Rakkaat lukijani, hei pitkästä aikaa!




Toista viikkoa hurahti huumassa, kun sisareni esikoiskirja "Synnintekijä" julkaistiin. Täällä oli siskoa, kummityttöä, julkaisutilaisuutta ynnä muuta mukaansatempaavaa. Sisareni kirjailijasivuille pääsee ihmettelemään allaolevasta linkistä:

http://www.facebook.com/kirjailijamiljakaunisto   

Kulkekoot synninteijä kauas ja sovittakoot syntinsä ennenpitkää! Synnintekijäkirjan teemaan kuuluu muunmuassa räätikkä, eli lanttu. Lanttu on muuten niitä perinneruokia, joita täällä suomenmaalla on nautittu tuhansien vuosien ajan. Vielä vanhempaa viljelyperua ovat vain tatar ja ohra. Molemmista saa aivan mahdottoman herkullista uunipuuroa, etenkin, jos sattuu omistamaan leivinuunin. Laita 2 dl ryynejä, 1 tl suolaa ja 1,5 l täysmaitoa. Anna hautua useita tunteja 160 asteisessa uunissa. Nautitaan voin, sokerin ja hyvän omantunnon kera. Onhan kunnon putro entisajan paastoruokaa parhaasta päästä. Noh, riippuen siitä, minkä kirkollisen opin mukaan paastoa vietettiin. Toisille riitti pelkästä lihasta pidättäytyminen, toiset välttivät munia ja maitoakin. Mieleen tulee aikamme erityisruokavaliot. Aiemmin säätely vain tapahtui kirkollisessa hengessä, nykyään terveys- tai eettisin perustein.

Mutta nyt siihen räätikkäohjeeseen. Aivan ihana ja erittäin helppo ohje on seuraavanlainen:

TÄYSJYVÄLANTTUPASTA

Neljälle tarvitaan

500 g täysjyväspagettia

1 pieni valmislanttulaatikko (toki sen voi valmistaa myös itse)
1 prk tomaattikermaa (tai jos et löydä, niin 1 tlk kermaa ja 1 rkl tomaattipyreetä)
ripaus muskottipähkinää
mustapippuria myllystä

150 g emmentaljuustoa

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Lämmitä lanttulaatikko kattilassa yhdessä tomaattikerman kera. Mausta muskottipähkinällä ja mustapippurilla. Valuta pasta ja kaada kastike päälle. Kuorruta juustoraasteella ja nauti kuumana. Vastustamattoman herkullista!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti