lauantai 16. helmikuuta 2013

EIKÖ TÄMÄ TALVI KOSKAAN LOPU???

... Eli syvien makujen lammaspaistos








Vaikka historiankirjat todistavat ilmiömäisesti toista, on niitä vaikea uskoa. Talvi ei lopu koskaan. Mikä tahansa mainos, jossa palmu huojuu sinitaivaan alla, saa pulssin kohoamaan ja adrenaliinin virtaamaan. TUONNE! Hullunkiilto silmissä sitä varaa matkan minne tahansa, missä selviää ilman toppatakkia ja kalosseja. Tosi talvi-ihminen sitävastoin tilaa matkalipun pohjoiseen. Sukset vain vipottavat kainalossa kun hanki kimmaltelee kylmänä himohiihtäjän verkkokalvolla.

Oikeastaan en lukeudu kumpaisiinkaan. Huomenna matkaan vuotuiseen pyhiinvaelluskohteeseeni, Pariisiin. Muistan mainiosti kuinka tyhjä olin viimevuonna tähän samaan aikaan. Mikäli matka on edes puoleksi yhtä virkistävä kuin viimeksi, palaan uutena ihmisenä kirkkaiden ja loskaisten kotinietosten äärelle, uudella innolla kokkareita potkimaan.

Mutta tänään hellittelen itseäni ja puolisoa karitsanribbseillä, kuten pakkauksen kyljessä lukee. Viimesyksynä suoraan Nietosvaaran luomukasvattajalta( http://nietosvaara.edicypages.com/ ) hankitut puolitoista karitsaa on yhtä potkaa ja kahta viulua vaille pakastimesta käytetty. Kokemuksen mukaan koko potti on edullisinta käyttää viimeistään juhannukseen mennessä. Näin niiden aromit säilyttävät tuoreutensa. Kun elämä on todella syvältä, helpottavat syvät maut arjen kurjuutta juhlaksi asti- ja juuri sitähän me täällä toivommekin! Vuodenaikaan sopivia aromeita saa, hetkinen vain, vaikka seuraavista aineksista:

YLIKYPSÄÄ LAMMASTA TALVEN SYVIMPÄÄN HETKEEN

1 kg karitsan ribbsejä, lapaa tai muuta luista lihaa
4-5 keskikokoista punajuurta
ripaus kuivattu rosmariinia
1 rkl hunajaa
400 g paseerattua tomaattia
1 sipuli
1 valkosipuli
1 tl makeuttamatonta kaakaojauhetta
1 tl pikakahvijauhetta tai 1/2 dl vahvaa kahvia
loraus soijakastike
suolaa, pippuria

Kuori ja lohko punajuuret. Lisää edellämainitut ainekset haluamassasi järjestyksessä lampaanribbsien päälle. Paista ensin 180 asteisessa unissa n. 30 minuuttia. Laske lämpötilaa sitten 150 asteeseen, ja anna hautua niin kauan kuin maltat, mutta mieluiten vähintään 2,5 tuntia. Lisää hauduttamisen aikana tarpeen mukaan nestettä, ettei pohja kuivu. Peitä halutessasi foliolla noin puolivälissä kuivumisen estämiseksi.

Tarjoa uuniperunoiden kanssa. Lohko perunat neljään osaan pituussuuntaan, että saat veneitä muistuttavia lohkoja. Upota ne paistin kastikkeeseen n. tuntia, puoltatoista ennen ruokailun alkamista. Vaihtoehtoisesti seuraksi käy nauhapasta eli tagliatellet tai vastaavat, tai ainoastaan erittäin tuore vaalea leipä ja vihreä salaatti.
Juomana tässä on alkoholiton bitter, eli Bitter Pelegrino. Tottakai myös punaviini käy. Kokeile  vaikkapa chileläistä Tarapacaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti