sunnuntai 10. helmikuuta 2013

HAUKIFILEIDEN HURMAA!

Anna minulle haukea, niin pian saat nauttia herkkua, jota et milloinkaan ole maistanut!
Ranskassa -kumma kyllä- eräs keittotaidon saavutuksia ja etenkin Lyonilaisten ylpeydenaiheita on Quenelles, haukipyörykät. Lyonissa niitä tarjoillaan rapuvoin kera. Koska nyt ei ole varsinaisesti rapujen sesonki, korvaan sen tässä valkokastikkeella. Jos haluat, voit käyttää myös tomaattikastiketta. Palataan rapuohjeeseen sitten elokuussa.

 Riemullista laskiaista!




 

 

HAUKIPYÖRYKÄT

Tarvitaan 50 gr voita

1 dl vettä

1 dl vehnäjauhoja

2 isoa munaa

Ripaus muskottipähkinää

Pari kierrosta valkopippuria myllystä
 
Lisäksi tarvitaan

1 dl ranskankermaa

1 pieni sipuli

250 gr haukifilettä

 (1 tl hienoksi hakattua persiljaa)

Suolaa maun mukaan

Valmista ensin tuulihattutaikina: Kiehauta vesi ja voi kattilasa. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi. Lisää munat yksitellen voimakkasti vatkaten, kunnes saat homogenisen ja kiiltävän taikinaköntin.

Jauha haukifileet sipulisilpun ja ranskankerman kanssa sauvasekoittajalla tai monitoimikoneessa hienoksi.Sekoita haukimönjä tuulihattutaikinaan ja mausta muskotilla, valkopippurilla ja halutessasi persiljalla. Muotoile ruokalusikoita apuna käyttäen kananmunan muotoisia – ja kokoisia pyörylöitä jotka asetat voideltuun uunivuokaan odottamaan jatkoa.

 
Valkokastike kuorrutukseen

 2 rkl voita

 2 rkl vehnäjauhoja

2,5 dl maitoa

Suolaa

Valmista valkokastike Sulata voi ja sekoita joukkoon jauhot. Sekoittele puuhaarukalla seos tasaiseksi. Lisää maito pienissä erissä matalalla tulella vatkaten kunnes kaikki maito on lisätty. Anna hautua hiljaisella tulella sekoitellen noin kymmenisen minuttia.

 
Quenellien paisto- ja kuorrutus

 Kaada kastike tasaisesti quenellien päälle ja paista 180 asteisessa uunissa noin puolisen tuntia, kunnes kuorrutus alkaa saada väriä muttei mustu. Mikäli näyttää siltä että pinta tummuu liikaa ennenkuin puoli tuntia on kulunut, voit peittää vuoan tarvittaessa alumiiniapaperilla. Kypsä quenelle on ilmavan oloista. Tarjoa kylmän, hedelmäisen valkoviinin, esim Mosellen tai Sancerren kera lämpimänä alkupalana uhlavalla illallisella tai kevyen lounaan pääruokana.

Vinkki! Saat suussasulavan paistoksen lisäämällä quenellien päälle ennen valkokastikeen lisäämistä, puoli purkkia esim. basilikalla ryyditettyä tomaattikastiketta (valmiina purkista tai itsevalmistettua). Lisää tällaisen paistoksen pinnalle vielä 150 g emmentalia. Paista kuten yllä neuvottu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti