Ranskassa -kumma kyllä- eräs keittotaidon saavutuksia ja etenkin Lyonilaisten ylpeydenaiheita on Quenelles, haukipyörykät. Lyonissa niitä tarjoillaan rapuvoin kera. Koska nyt ei ole varsinaisesti rapujen sesonki, korvaan sen tässä valkokastikkeella. Jos haluat, voit käyttää myös tomaattikastiketta. Palataan rapuohjeeseen sitten elokuussa.
Riemullista laskiaista!
HAUKIPYÖRYKÄT
Tarvitaan 50 gr voita
1 dl vettä
1 dl vehnäjauhoja
2 isoa munaa
Ripaus muskottipähkinää
Pari kierrosta
valkopippuria myllystä
Lisäksi tarvitaan
1 dl ranskankermaa
1 pieni sipuli
250 gr haukifilettä
(1 tl hienoksi hakattua persiljaa)
Suolaa maun mukaan
Valmista ensin
tuulihattutaikina: Kiehauta vesi ja voi kattilasa. Lisää jauhot ja sekoita
tasaiseksi. Lisää munat yksitellen voimakkasti vatkaten, kunnes saat
homogenisen ja kiiltävän taikinaköntin.
Jauha haukifileet
sipulisilpun ja ranskankerman kanssa sauvasekoittajalla tai monitoimikoneessa hienoksi.Sekoita haukimönjä
tuulihattutaikinaan ja mausta muskotilla, valkopippurilla ja halutessasi
persiljalla. Muotoile ruokalusikoita apuna käyttäen kananmunan muotoisia – ja
kokoisia pyörylöitä jotka asetat voideltuun uunivuokaan odottamaan jatkoa.
Valkokastike
kuorrutukseen
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
2,5 dl maitoa
Suolaa
Valmista valkokastike
Sulata voi ja sekoita joukkoon jauhot. Sekoittele puuhaarukalla seos
tasaiseksi. Lisää maito pienissä erissä matalalla tulella vatkaten kunnes
kaikki maito on lisätty. Anna hautua hiljaisella tulella sekoitellen noin
kymmenisen minuttia.
Kaada kastike tasaisesti quenellien päälle ja paista 180
asteisessa uunissa noin puolisen tuntia, kunnes kuorrutus alkaa saada väriä
muttei mustu. Mikäli näyttää siltä että pinta tummuu liikaa ennenkuin puoli
tuntia on kulunut, voit peittää vuoan tarvittaessa alumiiniapaperilla. Kypsä
quenelle on ilmavan oloista. Tarjoa kylmän, hedelmäisen valkoviinin, esim
Mosellen tai Sancerren kera lämpimänä alkupalana uhlavalla illallisella tai kevyen
lounaan pääruokana.
Vinkki! Saat suussasulavan paistoksen lisäämällä quenellien päälle ennen valkokastikeen lisäämistä, puoli purkkia esim. basilikalla ryyditettyä tomaattikastiketta (valmiina purkista tai itsevalmistettua). Lisää tällaisen paistoksen pinnalle vielä 150 g emmentalia. Paista kuten yllä neuvottu.
Vinkki! Saat suussasulavan paistoksen lisäämällä quenellien päälle ennen valkokastikeen lisäämistä, puoli purkkia esim. basilikalla ryyditettyä tomaattikastiketta (valmiina purkista tai itsevalmistettua). Lisää tällaisen paistoksen pinnalle vielä 150 g emmentalia. Paista kuten yllä neuvottu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti