sunnuntai 2. syyskuuta 2012

PALUU KEITTOAVARUUSAIKAAN



Nyt se ilo alkaa; vettä, tuulta, pimeää. Vaikka syyspäivänseisaukseen on vielä muutaman viikon matka, ovat syksyn elementit konkreettisestikin "ilmassa". Lohturuoille alkaa olla käyttöä. Nyt (taas) äkkiä kauhanvarteen!


Sateen vihmoessa kynttilöillekin alkaa olla taas käyttöä.
 
 

Alkusyksyn kaalikeiton vaatimattoman ulkonäön ei pidä antaa hämätä. Maku on todella herkullinen!



Syksyn ensimmäinen keitto syntyy oikeastaan vielä melko kesäisestä aineksesta: Kesäkaalista. Perusohje on hävyttömän helppo, äärimmäisen muuntautumiskykyinen ja todella lohtuvoimainen. Vatsa pullollaan lämmintä keittoa alkaa olla ihan sama, miltä ilma ulkona näyttää!

ALKUSYKSYN VALKOKAALIKEITTO
Tarvitaan:

1/2 kg nuorta valkokaalia
1-2 porkkanaa
1 purjosipuli
1/2 rkl merisuolaa
1-2 lihaliemikuutiota
tl joitakin seuraavista yrteistä: Meiramia, kirveliä ja/tai lipstikkaa
1 rkl punaista currytahnaa

Pilko kaikki ainekset ja lisää kattilaan yhdessä veden ja suolan kanssa. Vettä tulee senverran, että kaikki kasvikset kernaasti peittyvät. Lisää tässävaiheessa myös yrttejä maun mukaan. (Ilman yrttejäkin toki pärjää) Keitä kasviksia noin tunnin verran. Lisää loppuvaiheessa lihaliemikuutio/t riippuen siitä, kuinka suolaista keitostasi haluat, sekä currytahna. Sekoita hyvin ja anna vielä kiehahtaa.

Kaalimakkarakeitto:
Lisää lohkottuja perunoita ja makkaroita. Keitä perunalohkoja vielä kymmenisen minuttia.

Kesikiaikainen kaalikeitto: Paahda suuri leipäviipale ja voitele se, ja pilko joukkoon. Myös vähemmän keskiaikaiset krutongit käyvät.

Juustolla ryyditetty kaalikeitto: Leikkaa kaksi suurta viipaletta mielijuustoasi tulikuumankeiton pinnalle kunkin ruokailijan lautaselle. Odota hetki, kunnes juusto alkaa sulaa ja nauti. Tämä viimeksimainittu on oma suosikkini.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti