Syksy on kyllä ruokamielessä taivaallisen ihanaa aikaa. Omenat, sienet ja juurekset kilpailevat keskenään keittiön kuninkuudesta. Lisänsä tuo myös herkulliset lammasohjeet, joista keittömme täyttyy nyt, kun jälleen haimme Nietosvaaran luomutilalta vuotuisat, valmiiksi paloitellut ja vakuumipakatut karitsanlihatoimituksemme.
Ehkä aloitankin katumusohjeideni tulvan juuri ensimmäisestä lammasherkustamme:
Tarvitaan:
1 iso lampaanpotka tai muuta luista lihaa, yhteensä n. 1 kg
1-2 sipulia
1-2 porkkanaa
monta valkosipulinkynttä
provencelaista yrttisekoitusta
1 rkl sellerisuolaa tai vaihtoehtoisesti kasvisliemikuutio murskattuna
1 rkl sweet chili-kastiketta
(ripaus inkivääriä)
Uuni esilämmitetään 200 asteeseen.
Sipulit pilkotaan ja valkosipulit kuoritaan. Potkan päälle hierotaan suola tai murskattu kasvisliemikuutio ja levitellään makea chilikastike, sekä lopuksi ripotellaan yrttiseos (ja ripaus kuivattua inkivääriä, ei välttämätöntä). Sipulit ja kokonaiset valkosipulit heitetään uunivuoan pohjalle. Vuoan pohjalle lisätään kupillinen vettä. Paistamisen aikana pidetään huoli, ettei neste pääse kokonaan kuivumaan pohjalta. Potkaa paistetaan 200 asteessa puolisen tuntia, minkä jälkeen lämpötila lasketaan n. 160 asteeseen. Lihan annetaan hautua kernaasti pari tuntia. Siivutetut porkkanat lisätään sipulien joukkoon noin tunti ennen haudutuksen loppua. Tarjotaan sellaisenaan esim. siivutettuna hyvän patongin välistä tai mukana haudutettujen kasvisten, puolukkaisen kaaliraasteen ja oluen kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti