maanantai 10. syyskuuta 2012

TUILNEN KIRJE

 
 
 
 
 




Kun sain eilen tuliaisiksi kirjekuorellisen itsekasvatettua Naga Morichia, muistui mieleeni, että  poissa ovat ne ajat, jolloin "pippuri" ruokaohjeessa tarkoitti maustepippuria,( paitsi kalalle, jolloin tarkoitettiin aina valkopippuria). Omakohtaisesti olen kokenut chilivalmisteiden tuovan sopivati iloa arkisiin päiviin kuin kuuluukin: Ensin sitä haukkoo hetken henkeä, sitten ilokseen huomaa olevansa elossa hivenen entistä enemmän. Mutta penkoessani jääkaapin syövereitä ja miettiessäni minkä ruoka-aineiden avulla pääsisin kokeilemaan kirjekuoren aarteita, sain paitsi löytää uuden mahtavan makuyhdistelmän, myös sen, että chileilläkin on todellakin väliä. Tämä "kotikutoinen" Naga Morich oli maultaan erittäin hienostunut eikä missään nimessä "liian" tulinen. Toki tulisuuttakin löytyy, etenkin, mikäli intoutuu käyttämään koko paprikan sisustoineen kaikkineen.

Ennenkuin jatkan kirjoitusta pidemmälle, pieni varoituksen sana. "Kunnon" chilejä käsitellessä kannattaa suojautua asiaankuuluvasti. Vältä koskemasta chileihin käsilläsi. Käytä vain sellaista leikkuulautaa ja veistä, joita ei käytetä mihinkään muuhun. Puhdista leikkuuväölineet huolellisesti välittömästi chilin leikkuun jälkeen.Vaikka et koskisikaan chileihin käsilläsi, pese ja kuivaa ne huolellisesti pilkkomistoimenpiteen jälkeen.

Älä vahingossakaan hiero silmiäsi chiliä koskeneilla käsillä!



Chili-iloiltapala
Kokosin pöydälle seuraavat ainekset:

1 suuri keltasipuli
1 l kanttarelleja
1 tölkki tonnikalaa öljyssä
1 tl sitruunapippuria (vaihtoehtoisesti ripaus mustapippuria sekä 1 rkl sitruunamehua)
suolaa
1/2 Naga Morich pieneksi pilkottuna
1 mozzarellapallo

Kuullota hienoksi hakattu sipuli öljyssä kymmenisen minuttia. Lisää hienonnetut kanttarellit ja chili ja hauduta, kunnes enin neste on haihtunut. Mausta suolalla ja sitruunapippurilla. Viipaloi lopuksi pinnalle mozzarella. Anna hautua, kunnes Mozzarella vaikuttaa kokonaan sulaneelta. Tarjoa hyvän leivän päältä tai pastan tai riisin lisukkeena.

Arjen iloja:
Tonnikala ja kanttarelli on taivaallinen yhdistelmä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti