Kuninkaallinen kakku parhaana hetkenään, haaleana, ja juuri nauttimista vaille. |
Joulun paras pulla syntyy tänä vuonna portugalilaislla reseptillä. Joulupullan nimi on Bolo Rei, ja se muistuttaa toista Välimeren joulupullaserkkuaan, italialaista panettonea. Bolo reissä hillotut hedelmät välkkyvät kuin kruunujalokivet viisaiden tietäjien kruunuissa- mistä myös nimitys, vapaasti käännettynä "kuninkaiden kakku". Portugalilainen Bolo Rei (kuninkaiden kakku) on korea silmälle ja makunystyröille. Bolo Rei maistuu ihanalta jouluaamun kahvipöydässä tai milloin vain, kun syöjiä on suuri joukko. Ohjeen valmistus mukailee kuitenkin pullan valmistusta, eikä ole paljon korvapuusteja vaikeampi, joskin nostatuksine kaikkine aikaa vievä.
Tarvitaan:
1 dl vettä
30 g hiivaa
1 dl jauhoja
Sekoita yllä olevat ainekset ja anna tekeytyä 15 min.
150 g kirsikoita, korintteja, rusinoita, kuorettomia
manteleita ja saksanpähkinöitä (yhteensä)
1 dl portviiniä
Kaada pähkinät ja kuivatut hedelmät kulhoon ja portviini
päälle.
150 g voita
1,5 dl sokeria
4 munaa
7,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
raesokeria
½ dl vettä plus 1 rkl hyytelösokeria
Sekoita hiivapohjaan munat, sokeri ja suola. Alusta taikina
lisäten hiljakseen jauhoja, ja lisää lopuksi huoneenlämpöiseksi pehmennyt
rasva. Anna kohota liinalla peitettynä tunnista kahteen. Levitä taikina
pöydälle ja kauli se levyksi. Nostele portviinissä tekeytyneet hedelmät ja
pähkinät taikinan keskelle. Jätä osa kakun koristelua varten sivuun. Kääri taikina
rullalle ja nosta leivinpaperin päälle kruunun muotoon kohoamaan. Aseta
”kruunun” keskelle lasi estämään, että rulla kohoaa umpeen. Anna nousta vielä
parin tunnin ajan. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Koristele munalla voideltu kakku
kuivatuilla hedelmillä, pähkinöillä. Koristele se lopuksi raesokerilla. Paista
uunin alatasossa n. 15 minuuttia. Peitä sen pinta sitten foliolla, ja jatka
paistamista vielä 10-20 minuuttia, kunnes kakku saa pohjastakin väriä. Nosta
kakku uunista ja sivele se hyytelösokerivedellä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti