tiistai 17. joulukuuta 2013

JOULUN IHANIMMAT MAUT

... Ihanin ja tuoksuvoimaisin keskiaikainen jäänne jouluissamme on mausteiden hersyvä kirjo. Muutoin pelkistettyjen makujen Suomi pukeutuu kaneliin ja neilikkaan koko joulukuun ajaksi. Seuraavissa ruoissakin ne ovat läsnä.

Muinaisissa mausteissa on voimaa!
 
JOULUKINKKU tai kasslerpaisti lanttuhöysteen kera
Lanttu on eräs joulunajan suosikkejani. Seuraavasta saa oivaa vaihtelua lanttulaatikolle. Hauduttamalla kinkun samanaikaisesti lanttukuutioiden kanssa, saadaan aikaiseksi tuoksuja ja makuja, jolloin ainakaan lanttulaatikkoa ei tarvitse erikseen alkaa paistamaan. 
Tarvitaan:
Pieni kinkku tai porsaan kasslerpaisti
1 suuri lanttu
pieni sipuli hienoksi silputtuna
½-1 dl riisiä (rikotut ohrasuurimotkin käyvät)
kokonaisia neilikoita
ripaus raastettua muskottipähkinää
½ dl hunajaa tai siirappia
Keitä lanttukuutioita suolalla maustetussa vedessä viitisen minuuttia. Pistele kinkkuun tai paistiin neilikoita. Nosta liha reunalliseen uunivuokaan. Mausta suolalla, jos liha ei ole valmiiksi suolattu sekä valuta päälle siirappi tai hunaja. Nostele lanttukuutiot viereen. Mausta nekin siirapilla ja ripauksella muskottipähkinää. Paista ensimmäiset 30 minuuttia 180 asteessa. Laske lämpötila sitten 150 asteeseen, ja anna hautua useita tunteja. Ensimmäisen tunnin jälkeen voit lisätä lanttujen joukkoon riisiryynit. Peitä foliolla kuivumisen ehkäisemiseksi. Sekoittele lanttukuutioita toisinaan. Käännä kinkku tai paisti ainakin kerran kypsentämisen aikana. Kinkku on valmis, kun kinkkulämpömittari näyttää 75 astetta. Kasslerpaisti on valmista kun lihasyyt irtoavat toisistaan pelkän haarukan avulla: Aikaa tähän kulunee 2-3 tuntia. Lanttukuutiot ovat pehmenneet riisin kanssa helposti lusikoitavaan muotoon. Nostele neilikat ennen tarjoilua höysteestä pois. Nauti liha yhdessä ihanan aromirikkaan lanttuhöysteensä kera. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti