lauantai 3. marraskuuta 2012

PYHÄINPÄIVÄN KUNNIAKSI

 
 
 
Ennenvanhaan pyhäinpäivän tilalla oli Kekri. Sadonkorjuun juhla taipui luontevasti kirkkopyhäksi keskiajalla. Nykyään pyhäinpäivä näyttää voittavan jälleen jalansijaa Halloween-riitteineen. Minä en koe mitään ristiriitaa siinä, että kaikkia edellämainittuja juhlittaisiin vaikka samanaikaisesti. Mikään ei estä kunnioittamasta vainajien muistoa ja nauttimasta koverrettua Halloween-kurpitsan antimia samana päivänä.
Tänä aamuna kovertamani kurpitsa oli syksyn toinen. Viisi-kuusikiloisesta kurpitsasta saa keskimäärin yhden keiton, yhden gratiinin ja yhden kurpitsapiirakan. Ne kaikki maistuvat ihanasti sadonkorjuulle, ja kurpitsalyhdyn valossa syksyn väreissä hehkuva keitto tai juustoinen gratiini maistuvat myös perheen pienimmille...


 

KURPITSGRATIINI:

Kurpitsasose maistuu mainiolta liha- ja riistaruokein särpimenä perunasoseen tapaan. Kurpitsasoseesta valmistetun gratiinin ohjeen opin aikoinaan Ranskassa. Gratiini on siitä erikoinen, että sitä voidaan tarjota sekä suolaisena, että makeana ruokana ruokailijasta riippuen. Ranskassa gratiinia tarjoillaan iltapalana. Tuolloin pöytään katetaan sekä sokeriastia, että kulhollinen juustoraastetta. kukin ruokailija valitsee näin gratiininsa seuraksi omia mieltymyksiään vastaavat särpimet.
Tarvitaan n. 1 kg kurpitsaa kuorittuna ja lohkottuna.
n.1 dl kuohukermaa
suolaa
(ripaus muskottipähkinää).
Hauduta kurpitsa kypsäksi pienessä tilkassa (n. 1 dl) vettä vartin ajan. Soseuta, mausta suolalla ja notkista kermalla.
 1 kananmuna (tai 2 mikäli kurpitsasose on kovin löysää)
voiteluun ja pinnalle voinokareita
ripaus muskottipähkinää
 Tarjoiluun;
200 g emmental-juustoraastetta tai sokeria ja mahdollisesti kanelia

Kypsennä kurpitsa soseeksi yllä olevan ohjeen mukaan, mutta jatka sosetta . Vatkaa munan rakenne haarukalla rikki, ja sekoita muna huolellisesti kurpitsasoseeseen. Voit sekoittaa joukkoon myös ripauksen muskottipähkinää. Nostele pinnalle lopuksi voinokareita.Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Paista uunin keskitasossa 200 asteessa n.20- 30 minuuttia. Tarjoile vähän jäähtyneenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti