sunnuntai 28. lokakuuta 2012

OMENAN VIIMEINEN PARFYYMI



Rakkaat ystävät! Vesi jäätyi lasissa parvekkeella. Talvi on ehdottomasti alkanut. Joillakin meistä on vielä kassi tai pari omenoita, jotka alakavat surullisesti osoittaa nuutumisen merkkejä. Nyt on aika yrittää pelastaa mitä pelastettavissa on. Nyt on hyvälle musiikille käyttöä. Ei muuta kuin kuorimaveitsi suihkimaan.
Lähes legendaariset mittasuhteet saavuttanut nuoruudenystäväni Alinette oli meillä kylässä Ranskasta lähes viikon. Tuona aikana kävin hänen kanssaan keratuskurssin siitä, kuinka käsittämättömän herkullista on kotitekoiset omenamakeiset, vanhan ajan omenamarmeladit.

Ohje sinällään on yksinkertainen, joskin aikaa vievä. Kuoritaan ja pilkotaan viiden litran kattila täyteen omenalohkoja. Kattilan pohjalle lorautetaan tilkka vettä, millä estetään alimmaisten lohkojen  pohjaanpalaminen. Omenat keitetään täysin kypsiksi hiljaisella tulella aika ajoin hämmennellen. Kun kaikki omenat ovat täysin kypsiä, ne soseutetaan esim. sauvasekoittimen avulla. Keittämistä jatketaan, kunnes neste on haihtunut puoleen.



Omenasose lopullista haihduttamista vaille.
Sitten lisätään 1 kg sokeria ja yhden sitruunan mehu sekä niin haluttaessa kahtia pituussuuntaan halkaistu vaniljatanko. Keittämistä jatketaan edelleen, kunnes omenasoseesta tulee todella paksua. Poistetaan vaniljatanko. Paksu sose kaadetaan sitten kahdelle leivinpaperilla päällystetylle pellille. Pellit siirretään 150 -asteiseen uuniin mieluiten kiertoilmavalinnalle. Paistetaan hiljakseen useita tunteja, kunnes omenasose tuntuu lähes kuivalta. Uunivaiheen voi ohittaa siirtämällä pellit esimerkiksi saunan jälkilämpöön. Soseen annetaan kuivua pellin päällä vielä kernaasti parisen päivää. Näin valmiit omenamarmeladimakeiset leikellään halutun muotoisiksi ja kieritellään tarjoilua varten esim. sokerissa. Sokeriin voi lisätä haluttuja mausteita, kuten ripaus inkiväärijauhetta tai kanelia. Eräs vaihtoehto on kastaa palat suklaaseen. 
Omenamarmeladit säilyvät hyvin viileässä pellillä tai sokerikuorrutteisina purkeissa viikkokausia. Otathan huomioon, että peittämättömänä niihin tarttuu helposti muita makuja ja aromeja.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti