sunnuntai 4. marraskuuta 2012

KOHTALOKKAIDEN KURPITSOIDEN YÖ!

 
 
Kurpitsa hymyili tyytyväisenä juuri ennenkuin iski harvat hampaansa mehevään piirakkaan!
 
Voi sentään, mitä tulinkaan pyhäinpäivän iltana tehneeksi! Muokkaisn klassista, hieman piparilta maistuvaa kurpitsapiirasta suklaalta maistuvaksi. Mikä hirveä (kalori)hyökkäys! Mikä henkien taisto (viimeisestä palasta)! Mikä sulaisen samettinen hurmio! Oi minua poloista!

No, pysytäänpä rauhallisina. Mutta suklaa sopii kuin sopiikin kurpitsapiiraan maustajaksi todella fantastisen hyvin- ainakin allekirjoittaneen mielestä. Monihan inhoaa sekä kurpitsaa- että suklaata. Joten otetaanpa ihan iisisti. Laitan teille kuitenkin tähän reseptin- ainakin niin tarkoin kuin muistan sen eilen tehneeni.


TAIVAALLINEN KURPITSASUKLAAPIIRAS:

Pohjaan tarvitaan:
150 g huoneenlämpöistä voita

1 dl sokeria
2,5 dl  vehnäjauhoja

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon vehnäjauhot. Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille ja pane viileään kovettumaan. Valmista sillä aikaa täyte.

 Täytteeseen tarvitset
 4,5 dl kypsää, soseutettua kurpitsaa.

1 dl fariinisokeria

1 sitruunan raastettu kuori

1 appelsiinin raastettu kuori

½ sitruunan ja appelsiinin mehut
1 tl vaniljasokeria

50 g erittäin tummaa suklaata (minä käytin 81%)

1 muna

Kun pohja on jäähtymässä valmista täyte. Sulata suklaa vesihauteessa tai alhaisessa lämpötilassa suoraan kattilassa.
Sekoita kaikki ainekset suklaata lukuunottamatta sauvasekoittimella tai tehosekoittimen avulla. Lisää sula suklaa aivan lopuksi. Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle ja paista 180 asteisessa uunin alatasossa n. 45-50 minuuttia, kunnes täyte on kokonaan hyytynyt. Tarjoillaan mieluiten jäähtyneenä. Torttu lienee parhaillaan seuraavana päivänä, mitä on vaikea pitävästi todistaa, sillä sitä jäi seuraavaan päivään vain erittäin pieni palanen.

 
 
 
P.S. Mikäli joku mielii kokeilla klassista, siis suklaatonta versiotam niin jätä suklaa ja vanija pois ja lisää niiden tilalle 2 tl kanelia, 1tl inkivääriä ja 1/4 tl muskottipähkinää sekä 1 rkl hunajaa. Klassinen versio maistuu aavistuksen jouluisen pipariselta, mikä ei ole laisinkaan hullumpaa sekään...
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti