torstai 2. elokuuta 2012

PAPRIKA-AATELIA

Väri voi olla erittäin pätevä syy ruoanvalmistuksen innokkeeksi. Paprika on juuri sellainen kasvis, josta on helppo lähteä valmistamaan ruokaa juuri sen hienojen värisävyjen vuoksi.





Ohje muistui mieleeni portugalin ajaltani, vuosilta 2005-2009. Kasviskeittojen perinne on Portugalissa syvältä keskiajalta juurensa juontava. T.s. kasvikset muodostavat pohjan, energia saadaan leipäkannikasta ja oliiviöljystä. Tämä paprikakeitto valmistetaan hieman samalla periaatteella, kuin ranskalainen sipulikeitto: Valmiiseen keittoon lisätään paahdettua leipää. Mutta palataanpa keiton valmistuksen alkuosaan. Paprikat on nimittäin kuorittava. Muuten makoisan kasviksen kuori tekee keitosta kitkerän. Helpointa kuoresta on päästä eroon grillaamalla paprikat kokonaisina ulkogrillissä. Uunin grillivastoukset käyvät tosin yhtälailla. Sitten ohuenohuet kuoret irrotetaan vielä mahdollisimman lämpimästä paprikasta pienen veitsen avulla.
Keitto käy alkukeittona juhlavallekin aterialle, tai esim. rapujuhlien lomassa tarjottavaksi.

KESÄINEN PAPRIKAKEITTO neljälle:

Tarvitaan.
4-6 eriväristä, kaltattua paprikaa
1-2 uutta sipulia
2 kaltattua tomaattia
3 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Tarjoiluun:
viipaloitua hiivaleipää
valkosipulinkynsi
kermajuustoa

Kuullota pilkotut sipulit öljyssä. Lisää kuutioitu paprikanliha ja anna hautua hetki. Lisää tomaaatit ja peitä seos vedellä. Anna hautua 15 minuttia. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lorauta valmiiseen keittoon senverran oliiviöljyä kun luonto antaa periksi. Kypsentämätön oliiviöljy kun antaa portugalilaisen perimätiedon mukaan liemelle pehmeyttä ja sävyjä eri tavoin kuin kuumennettu öljy.






 Paista leipäviipaleet oliiviöljyssä tai paahda leivänpaahtimessa. Hiero viipaleet sitten valkosipulinkynnellä. Aseta yksi leipäviipale kunkin keittolautasen pohjalle. Voit lisätä halutessasi myös pari viipaletta kermajuustoa. Kauho päälle keittoa ja tarjoile. Nautitaan mahdollisimman pian.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti