keskiviikko 1. elokuuta 2012

METSÄN PARHAAT MAUT




Kesän parhaat maut ovat tässä ja nyt: Metsä tarjoilee runsaskätisesti aarteitaan, ja availevat tuoreiden aromien uudent ulottuvuudet.

Aamulla leivoimme pellillisen mustikkapiirakkaa, ja koko aamupäivän ja lounaaksikin maistui vain se piiras. Vielä nytkin, kun siirrän kuvia koneelle, tekee mieleni mennä hipsimään jääkaapille, missä pari palaa odottaa kiltisti huomista aamukahvia.


Mustikkapiirakan vaatimukset tulivat tälläkertaa perheraadilta, ja ne olivat: Piiraassa on oltava ristikko päällä, eikä mustikoissa saa pinnata. Toisin sanoen niitä tulee olla selvästi enemmän kuin taikinaa.

Näiden kahden vaatimuksen voimin tein pullataikinan, (vaikka taikinastakin oli kädenvääntöä, siis siitä, mihin taikinaan piiras tehdään). Ohje on muuten klassinen, mutta poikkeuksen tekee perunajauhon puuttuminen, sekä orvokkisokeri, jota ripottelin ristikon pinnalle. Perunajauhon poisjättäminen on melkoinen riski. Ajatuksenani oli kuitenkin saada aikaan piiras, joka on erittäin mehevä. Tuloksena muutama keskipala oli niin kostea, että se piti nauttia lusikan avulla. Kaikenkaikkiaan marjojen aromi oli piiraassa ihana autenttinen, kun siitä puuttui perunajauhon mukanaan tuoma, jollakin tapaa jauhoinen koostumus.

MEHEVÄ MUSTIKKAPIIRAKKA (hyvin riittoisa)
Tarvitaan:
2,5 dl kädenlämpöistä maitoa
1/2 pkt tuorehiivaa
 ripaus kardemummaa
1/2 tl suolaa
1 dl sokeria
1 kananmuna
vehnäjauhoja
50 gr sulaa voita

Pinnalle: 1-1,5 litraa mustikoita
2-3 dl hillosokeria
munaa voiteluun

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, suola ja muna ja sekoita. Sekoita mukaan jauhoja senverran, että saat vaivattua siihen sitkon, joka irtoaa käsistä. Laita jauhoja kuitenkin mielummin hieman liian vähän kuin paljon. Vaivaa käsin noin kymmenen minuutin ajan, koneella aikaa kuluu vähemmän. Lisää vaivaamisen loppuvaiheessa sula, hieman jäähtynyt rasva. Peitä liinalla ja anna kohota vedottomassa paikassa noin tunti.
Esilämmitä uuni 180 asteeseen.

Levittele taikinasta 3/4 pellille leivinpaperin päälle. Hiero jäljellejäävä taikina kämmenten välissä ohuiksi nauhoiksi koristelua varten. Kaada ja levittele peratut mustikat tasaisesti taikinan päälle. Voit painella niitä kevyesti alaspäin. Nostele koristeristikot paikalleen ja voitele munalla. Ripottele pinnalle reilusti sokeria ja paista uunin alatasossa, kunnes pohjakin saa kauniin, kullanruskean värin. Ripottele uunista nostetulle piiraalle vielä hieman hienoa sokeria ja anna piiraan jäähtyä /vetäytyä täysin.


SIENESTÄJÄN LEIKE
No sitten illalla alkoi ajatus jostakin muusta kuin mustikkapiiraasta tuntua jo houkuttelevalta. Kultainen mieheni oli löytänyt mustikoiden lisäksi paarmojen kiusatessa myös pikkiriikkisiä uusia kanttarelleja ja pari orakasta. Paiston sisäfilepihvit runsaassa oliiviöljyssä. Nostin pihvit syrjään, ja paistoin samassa, lihan maustamassa öljyssä uuden sipulin ja runsaat pari kourallista pikkusieniä. päälle ruokalusikallinen ranskankermaa, ja voi kuinka herkulliselta yhdistelmä maistuikaan! Sienistä tuli juuri senverran nestettä, että yhdessä öljyn ja ranskankerman kanssa muodostui juuri senverran kastiketta, että pihviä sai erinomaisen päällystakin.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti