lauantai 14. heinäkuuta 2012

PIZZAKUMMAJAISET

Kesä on nielaissut minut mukanaan erilaisiin, nimeltämainitsemattomiin projekteihin. En kuitenkaan malta olla jakamatta kanssanne kesän synnyttämää aihetta parilla rivillä:

Etanapizza sisältää erittäin runsaasti valkosipulia ja niukasti persiljahakkelusta, tomaattikastiketta, mozzarellajuustoa ja parisenkymmentä etanaa.

Kesään kuuluvat monet uudet maut kun vieraat kunnat tulevat tutuksi tai aikaa löytyy uuden kokeilemiselle. Ihmeellisin tämän kesän kokemuksistani - so far- lienee etanapizza, johon törmäsin taannoisella Ranskanreissullani etanatuotannon keskiössä Burgundiassa. Mieheni mielestä se vetää vertoja kotimaiselle erikoisuudelle, nakkipizzalle, johon hän pääkaupunkiseudulla pääsi tutustumaan. Samaan syssyyn voisi lisätä sen kasvispizzan, jota Tampereella muistan nauttineeni. Siinä asiakas löytää pizzastaan raastettua porkkanaa ja soijakastiketta. En voi susositella kokemusta kenellekään.

Onko rakkailla lukijoillani erinomaisia pizzeriakokemuksia Suomesta tai Euroopasta?

Elämäni parhaan pizzan (joka oli muuten Frutti di Maren) muistelen syöneeni, en Italiassa, vaikka sielläkin niitä olen päässyt nauttimaan, vaan Pariisin hienostoesikaupunkialueella "Neuillyssä" jo yli kymmenen vuotta sitten. Jätimme pizzeriassakäynnin, koska mieheni mielestä tarjoilijat kävivät liian tuttavallisiksi. Ravintolan voisi periaatteessa etsiä jälleen käsiinsä, koska tässä ajassa tarjoilijatkin ovat mahdollisesti jo vaihtuneet. Tai ainakin voisi tarkistaa, ovatko he edelleen yhtä liian tuttavallisia kuin ennen.

Koska diettiuskonnosta puhuminen on kohdallaa aina ja kaikkialla, aion ilahduttaa mm.karppi-intoisia jakamalla heidän kanssaan päivän aiheeseen sopivan ohjeen. Se tosin joutaa samaan kategoriaan etanapizzan, nakkipizzan- ja porkkanaraastepizzan kera siinä mielessä, että sanan "pizza" voisi kaikissa tapauksissa pudottaa pois. Mutta jotenkin hatarasti liikutaan siis tavalla tai toisella pizza-ajatuksen ympärillä.

PIZZAPANNU:

Mikä on lempipizzasi? Onko se Frutti di Mare, vai kinkku-salami-herkkusieni-oliivi-tuplatriplajuusto? Periaatteessahan kaikki edellämainitut täytteet käyvät vehnänkarttajille mainiosti, kun ei ole sitä pohjaa! Ohje sopii myös sellaiselle, joka ei jaksa tai ehdi valmistaa pohjaa, tai sellaiselle, joka haluaa nostella täytteet vaikkapa muuten hyvän, tuoreen leivän päälle.
Kokoa kaikki suosikkipizzasi ainekset teflonpinnoitetulle paistinpannulle ja lämmitä hiljaisella tulella, kunnes raaka-aineiden kyspyysaste on haluamasi. Kääntele aineksia tarvittaessa Lorauta loppuvaiheessa päälle tomaattikastike oreganoa unohtmatta! Nauti runsaan ja makoisan salaatin sekä valitsemasi juoman sekä erinomaisen seuran kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti