keskiviikko 28. elokuuta 2013

SYKSYN LEMPIRUOKIA OSA1






Sadonkorjuun myötä syksyllä vi voi välttyä loppukesä ihanien kasvisten kohottavalta vaikutukselta. Eräs parhaita loppukesän hetkiä on, kun jauhoiset talvikurpitsat ilmestyvät kauppoihin. Talvikurpitsat, joita on useita eri lajikkeita, eroavat klassista jättikurpitsasta paksun, jauhoisen maltonsa ansioista.

Tätä vastustamatonta keittoa voi tarjota myös esimerkiksi haudutettujen liharuokien lisukesoseena, mikäli lisää siihen soseutusvaiheessa vähemmän nestettä. Keitto on niin maukasta, että sitä voi tarjota myös haaleana tai jopa kylmänä.

Neljälle tarvitaan:
n. 3/4 talvikurpitsaa, siemenet poistettuna.
1/2 paprika
1 iso sipuli
suolaa
1 rkl voita
(1 prk ranskankermaa)

Kuutioi kurpitsa isoiksi palasiksi. Kuori kannattaa poistaa vasta kypsästä kurpitsasta, koska sen irrottaminen raakana vaatii paljon työtä. Keitä palaset suolalla maustetussa vedessä niin, että ne melkein peittyvät. Anna kiehua kannen alla pehmeiksi, aikaa siihen kuluu n. 20 minuuttia.
Tälläaiikaa valmista sipulit ja paprika. Kuori sipuli ja pilko paprika kuutioiksi. Kuullota niitä yhdessä voissa, kunnes kurpitsa on kypsää. Sipulit saavat hivenen ruskistua.
Nostele palaset vedestä ja poista kuoret. Palauta palaset keitinveteen yhdessä sipuli-paprikaseoksen kanssa. Lisää ranskankerma ja tarjoile.

Vinkki 1. Keiton voi koristella basilikan lehdillä. Basilikan aromi käy hyvin yksiin muiden ainesten kanssa.

Vinkki 2. Chilin ystävät ilahtuvat voidessaan ryydittää keittoa mieleisellään chilipaprikalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti