SORMIRUOKIA JA RUOKIA SORMIEN VÄLISSÄ
-Eli kertomuksia lapsuuden iloista aikuisen maailmassa
Kun olemme sitten olleet jo jonkin aikaa tällä oikean aikuisuuden tiellä, saamme kuulla, että erityisen hienoa on napsia pieniä paloja suoraan suuhun, vieläpä olohuoneessa ja kaiken kukkuraksi ennen ruoka-aikaa! Siis juuri sitä, mitä vaistonvaraisesti olemme tehneet jo ennen haarukka-lusikka-hysteriaa.
Sama pätee myös ruoanlaittoon. Tenavakin osaavat,
hiekkaa ja vettä sekoittamalla saadaan ihan mitä tahansa hienoa suklaakakusta
spagettiin. Hieman myöhemmin meidän annetaan ymmärtää, kuinka hienoa on mukamas
kaikenlainen eksakti mittaaminen ja oikeat lämpötilat. Opettelemme kieli keskellä
suuta pilkkomaan ruoan keramiikkaveitsellä kuin ”oikea (japanilainen) kokki”,
ja toljotamme silmät sokeiksi kaikenkarvaisia elämäntapaohjelmia, jotka
kertovat mitä seuraavaksi kuuluu tehdä. Eikä tämä rajoitu vain televisioonkaan. Joku pöljä edustuskeittokirjailija mm.julistaa blogissaan jälleen päinvastaista
autuutta: paluuta helppoihin sormiruokiin, käytännössä hiekkalaatikkoasteen yksinkertaisuuteen.
No, ehkä nyt liioittelen hiukan. Satuin vain innostumaan,
kun löysin jääkaappilokerosta sinne piiloutuneet herkkusienet, ja yhtäkkiä
muistin, kuinka houkuttelevaa on tarttua herkullisesti täytetyn lakin
venemäiseen muotoon hyvässä seurassa. Eikä se tietenkään jää tähän, vaan
seurana on luonnollisesti raikas drinkki, leppeä iltatuuli ja kuutamo.
Taustalla soi vedenlailla soljuva jazzpiano…
Mitä pianojazziin
tulee, en malta olla tässä yhteydessä muistelematta taannoista kokemustani Viron itsenäisyyspäivän juhlakonsertissa. Vaikka Viro on maantieteellisiltä mittasuhteiltaan pieni, lunastaa se kulttuurinsa puolesta hyvinkin paikkansa kooltaan
suurempien valtioiden rinnalla! Pianojazzia Sibelius-akatemialla esitti pianotaiteilija
Kristjan Randalu Viron kamariorkesterin säestyksellä huikean lennokkaasti.
Esitys kävi teemansa puolesta tähän ruokateemaani hyvinkin, sillä kappaleiden
aiheena oli lastenlaulusarja ”Enter Denter” sekä toinen leikkilauluun perustuva teos, joka soi päässäni
vieläkin:”Encore: Igaüel oma Klaver ja orkester”. En voi kuin suositella lämpimästi
tutustumaan tähän Steinwayta monipuolisesti käpälöivään taituriin (käpälöivään,
sillä Randalu musisoi Steinwayn sisällä yhtä taitavasti kuin soittimen
koskettimillakin).
Mutta palataanpa takaisin kirjoitukseni inspiration lähteeseen, herkkusieniin, sekä kaukokaipuuni herättäneeseen ohjeeseen. Sienilakkien lisäksi riittää, että jääkaapista löytyy vielä jotakin, millä lakit täytellä. (Voitte uskoa kuinka tyttäreni innostui ”täytä sienet juustolla”- leikistä.)
HERKKUSIENILAKKEJA KAHDELLA TAPAA
Tarvitset rasian hyväkuntoisia herkkusieniä
Pehmeitä tai pehmeähköjä juustoja, tähän käyvät mm. Aurajuusto
(tai vastaava), Munster, Mustapekka, pehmeä vuohenjuusto jne.
Koristeiksi: yrttejä tai vaikkapa saksanpähkinöitä.
OHJE 1
Huuhtele lakit nopeasti juoksevan veden alla ja taputtele
talouspaperilla kuiviksi. Poista sienistä jalat (käytä myöhemmin salaattiin tai
napsi suuhun). Lusikoi valitsemiasi juustoja lakeille, koristele jos haluat ja
aseta tarjolle.
OHJE 2
tarvitset edellisten lisäksi paahtoleipää
Kun olet tehnyt edellä kuvaillun esivalmistelutyön, nosta
lakit uunin esilämmitettyyn grillilämpöön, ja grillaa, kunnes juustot ovat
muuttaneet olomuotonsa jähmeästä notkeaksi, ja alkavat saada väriä. Paahda
leivät, nostele lakit uunista suoraa leipäviipaleille, ja ei muuta kuin
kuutamosta ja pianojazzista nauttimaan!
Juomaksi tämän aperitiivi-alkupalan kanssa käyvät vaikkapa
Martini, Porto, Moscatel de Setúbal tai jokin kuohuvainen alkujuoma.
Alkoholittomia juomia nauttiville viinirypälemehu, karpalomehu-vichy tai
mustaherukkamehu käy aivan yhtä hyvin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti